Barcelona i Àrea
Un control de policia durant l'estat d'alarma
Foto: Un control de policia durant l'estat d'alarma | ACN
Pandèmia

Barcelona retornarà les multes per incomplir les restriccions del confinament

Un control de policia durant l'estat d'alarma
Foto: Un control de policia durant l'estat d'alarma | ACN

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que revoca les sancions imposades per incomplir les normes durant l'estat d'alarma. Es tornaran les multes ja cobrades i s'informarà de com reclamar els diners.

Per què és important? El Tribunal Constitucional (TC) va declarar inconstitucional l'aplicació de l'estat d'alarma que va confinar el país entre el març i el juny de 2020. Una mesura que es va combinar amb un paquet de restriccions que limitaven la llibertat de moviments.

  • Aquesta decisió implica que les multes i expedients oberts per incomplir les normes vinculades a aquesta declaració queden anul·lades legalment.

Com funcionarà? Encara no s'ha detallat el procés per reclamar la devolució, si bé la publicació d'ahir del BOPB (Butlletí Oficial de la Província de Barcelona) recull que s'informarà les persones sancionades perquè puguin reclamar la d'evolució dels diners.

Què esperar? Des de la sentència del TC totes les administracions competents han hagut de posar en marxa la maquinària per tancar i anul·lar els milers d'expedients oberts arran de l'incompliment de restriccions. Alguns dels expedients ja havien estat resolts, altres encara estaven en tramitació.

  • La Guàrdia Urbana de Barcelona va interposar 25.368 sancions durant el primer estat d'alarma (del 14 de març de 2020 al 21 de juny de 2020). Totes elles sumen 11,26 milions d'euros.
  • En el segon estat d'alarma declarat del 9 de novembre de 2020 al 9 de maig de 2021 va fer arribar la xifra de sancions fins a les 63.000 a tota Catalunya.
Etiqueta: Coronavirus