Barcelona i Àrea
Roda de premsa dels Mossos d'Esquadra
Foto: Roda de premsa dels Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra
Violència sexual

568 detinguts per violència sexual sota el nou pla d'acció dels Mossos

Roda de premsa dels Mossos d'Esquadra
Foto: Roda de premsa dels Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra han detingut 568 persones els primers mesos del seu Pla d'acció contra les violències sexuals, segons el balanç que han fet aquest dilluns 21 de novembre.

Per què és important? L'informe alerta que les violències sexuals en entorns d'oci han augmentat un 25% respecte al mateix període de l'any 2019.

A la pràctica: Els Mossos van posar en marxa a principis de juny un Pla contra les violències sexuals en entorns d'oci amb l'objectiu de poder garantir la seguretat en entorns de risc i donar una resposta policial eficaç.

  • Els agents han instruït des del gener fins a l'octubre d'aquest any, 3.204 fets relacionats amb la violència sexual.
  • Per dur a terme el Pla d'acció, els Mossos han fomentat la coordinació i l'intercanvi d'informació amb els punts d'atenció de l'àmbit de violències sexuals (punts liles) de les diferents festes, festivals i celebracions.
  • La coordinació s'ha efectuat a través de dispositius policials de prevenció i vigilància a l'interior i exterior de les celebracions.

Què sabem? Els Mossos han destinat 11.339 hores per oferir aquest servei.

  • El 55,8% de les hores destinades a serveis policials de prevenció de violència sexual s'han realitzat en l'àmbit de l'oci nocturn i principalment a la via pública, 20,9%.
  • Segueixen les discoteques/bars musicals amb un 11,4% i espais d'oci a l'estiu com les platges i aparcaments, un 6,7%, relacionant amb la presència de botellots.

En detall: També s'ha fet difusió sobre consells de seguretat i prevenció de les violències sexuals amb associacions, entitats, institucions que treballen en esdeveniments, festes i fires.

Amb dades: La policia registra 51 casos d’agressions grupals, la majoria en espais vinculats a l’oci nocturn.

  • Durant aquest estiu s'han instruït 1.453 denúncies i s'han  detingut 568 persones en aquest àmbit a Catalunya .
  • Els Mossos informen que la franja horària on hi ha major nombre de fets vinculats amb la violència sexual és la de 23:00 a 7:00.
  • El 50,7% es produeixen en l’inici i durant el cap de setmana, des de divendres al diumenge.

A partir d'ara: Durant els mesos següents està previst fer formacions a les quatre principals federacions d'oci nocturn a Catalunya. L'objectiu és poder donar la informació per detectar situacions de violència sexual i pautes sobre l'atenció a les víctimes.