Barcelona i Àrea
Manifestació 8M
Foto: Manifestació 8M | Europa Press
25-N

Els advocats d'ofici atenen el doble de casos de violència de gènere a Barcelona

Manifestació 8M
Foto: Manifestació 8M | Europa Press

Els advocats d'ofici de Barcelona van atendre el doble de víctimes de violència de gènere que l'any passat.

Per què és important? Els advocats d'ofici alerten d'un augment en les actuacions en matèria de violència masclista i demanen crear un torn específic.

En xifres? Els advocats d’ofici de Barcelona van atendre 7.000 víctimes de gener a octubre d’aquest 2022, el doble que l’any passat. 

  • Del total d’actuacions fetes, un 77% corresponen a casos on hi ha una relació sentimental entre víctima i agressor, mentre que el 23% restant són actuacions on no hi havia una relació afectiva.
  • També han augmentat les peticions de primera assistència lletrada en comissaria, passant d’un 39,3% l’any 2021 al 71,5% el 2022.

Al detall: Actualment, un total de 1.104 advocats integren el torn per assistir a víctimes de violència de gènere. 

  • Des del col·legi, s’ha subratllat que es tracta d'un servei que treballa per “garantir que la víctima rebi una informació completa dels drets que l'assisteixen des del moment mateix d’interposar la denúncia”.

Què diuen? Davant aquest increment, els advocats d’ofici demanen crear un torn específic i una revisió a l’alça dels mòduls de pagament, ja que aquests han d’estar a “l’alçada” de la tasca que desenvolupen els seus professionals.

  • Amb motiu del 25-N, les vocals de la Comissió de Dones Advocades del Col·legi han llegit un text reivindicatiu on han recordat les dones i nenes que han estat assassinades el 2022 a Catalunya.
  • Han reclamat més sensibilitat als jutjats a l’hora de decidir sobre custòdies i règims de visites, ja que “un maltractador no pot ser un bon pare”.

A més: Han destacat que era necessària la reforma del codi penal introduïda per la Llei del 'només sí és sí', tot ressaltant que “per fi s’ha eliminat del text legal la diferència entre abusos i agressió sexual i s’ha millorat la redacció de les diferents agreujants com la inclusió de la submissió química”.