Barcelona i Àrea
Barraca al districte de Sants-Montjuic
Foto: Barraca al districte de Sants-Montjuic | ACN
Barcelona

La meitat de sense sostre de Barcelona fa menys de 5 anys que viuen a la ciutat

Barraca al districte de Sants-Montjuic
Foto: Barraca al districte de Sants-Montjuic | ACN

La meitat de persones sense llar ateses a Barcelona fa menys de cinc anys que resideixen a la ciutat, segons dues recerques de l'Institut d'Estudis Regional i Metropolitans de Barcelona (IERMB).

En detall: Segons les dades de l'estudi, s'estima que l'any 2021 hi havia un mínim de 1.493 persones sense sostre a l'àrea metropolitana de Barcelona, de les quals 1.120 pernoctaven al carrer. 

  • Segons l'enquesta, pràcticament la meitat de persones consultades, un total de 315, fa menys de cinc anys que viuen a Barcelona. 
  • De les persones sense llar que han participat en l'estudi, només un 13,5% van afirmar haver-hi viscut sempre o des de la infància a Barcelona, un 29,5% procedeixen d'un altre municipi català, un 25% d'una localitat espanyola i un 30% de fora de l'Estat.
  • La investigació també explica que el 58% de persones manifesten haver dormit per primer cop al carrer a Barcelona, el que recolza la teoria que les persones es desplacen cap a la capital catalana quan la seva situació personal empitjora.

Els motius: Els processos d'exclusió social van acompanyats d'una mobilitat cap allà on és més fàcil buscar sobreviure. L'economia de les grans ciutats, la capacitat de rebre donatius, o la possibilitat d'establir vincles amb serveis socials són alguns dels motius, segons assenyala Albert Sales, un dels investigadors de l'estudi.

Amb dades:

  • L'estudi demostra que entre el 2008 i el 2021, el nombre de places en equipaments i recursos residencials per a persones sense llar a Barcelona ha crescut un 136%, arribant a 2.808 persones.
  • Malgrat l'augment de places als equipaments esmentats, també s'ha incrementat les persones que viuen al carrer, de 658 al 2008 a 895 el 2021.
  • Del total de persones sense llar, 895 corresponen a Barcelona, 92 a Hospitalet, 48 a Badalona i 20 a Sant Boi de Llobregat, entre d'altres.
  • Els estudis asseguren que a mesura que les persones aprofundeixen en el seu procés d'exclusió es desplacen cap a la capital catalana.
Etiqueta: Barcelona