Barcelona i Àrea
Piquets de protesta de CCOO a l'entrada de Mercabarna
Foto: Piquets de protesta de CCOO a l'entrada de Mercabarna | CCOO
Vaga

Piquets a Mercabarna per la vaga dels majoristes de fruita i verdura

Piquets de protesta de CCOO a l'entrada de Mercabarna
Foto: Piquets de protesta de CCOO a l'entrada de Mercabarna | CCOO

El sector de majoristes de fruita i verdures de Barcelona ha convocat aquest dilluns 5 de desembre una vaga per exigir un conveni digne que garanteixi millores salarials i condicions laborals. La protesta també està fixada pel dimecres 7 de desembre.

Per què és important? La vaga té lloc a Mercabarna, el principal punt de distribució d'aliments a la capital catalana i, en conseqüència, d'una gran part del territori català.

Què sabem? El sindicat CCOO denuncia que el pacte entre la UGT i la patronal empitjora les condicions dels treballadors. El primer sindicat plantejava un acord que s'allargués fins al 2023, mentre que l'acord entre les empreses i UGT només fixa condicions per aquest 2022.

Què diuen? 

  • CCOO: "Avui el sector de majoristes de fruites i verdures de Barcelona està en vaga! Les persones que treballen al sector es mereixen un conveni digne que garanteixi el seu poder adquisitiu i unes condicions laborals justes", ha piulat el sindicat a Twitter.

Al detall: Les dues organitzacions de treballadors proposaven diferents acords, segons descriu el sindicat convocant.

  • Mentre la UGT proposava un augment salarial del 6%, CCOO també proposava una altra pujada del 4% pel 2023.
  • La UGT no contemplava una clàusula de revisió, que CCOO si plantejava.
  • La UGT apostava per ampliar el període de prova de 60 a 90 dies i CCOO era partidària de no tocar-ho.
  • Els contractes per circumstàncies de producció s'ampliaran de 60 a 90 dies, segons l'acord amb UGT. No obstant, CCOO només aposta ampliar els contractes si està justificat. 

A la pràctica: Discrepància total entre empreses i treballadors pel que fa al seguiment de la vaga.

  • Els empresaris situen en un 5% el seguiment de la protesta. Segons els majoristes, les 135 empreses han obert els 400 punts de venda.
  • Des de CCOO, no obstant, fixen el seguiment en un 95%. Asseguren que les parades han obert, però sense la totalitat de la plantilla.