Barcelona i Àrea
Xavier Trias
Foto: Xavier Trias | Europa Press
Eleccions municipals

Ja és oficial: Trias serà candidat a l'alcaldia de Barcelona

Xavier Trias
Foto: Xavier Trias | Europa Press

Després de mesos d'especulacions i d'evitar oficialitzar la seva candidatura l'ACN ha anunciat que Xavier Trias optarà a la reelecció per ser alcalde de Barcelona. 

Per què és important? Les pròximes eleccions municipals són el pròxim mes de gener de 2023. Junts encara no havia anunciat qui seria el seu cap de llista per liderar la candidatura a la capital catalana. 

Què sabem: Durant el sopar de federació de Junts a Barcelona, Trias ha anunciat que serà el candidat a l'alcaldia de Barcelona. 

  • Trias no ha donat més detalls de l'equip que l'acompanyarà, però tot apunta que comptarà amb diferents exconsellers de Junts. 
  • Els noms que més sonen són l'exconsellera d'Acció Exterior Victòria Alsina, l'expresident del Port de Barcelona Damià Calvet i l'actual diputat al Parlament de Catalunya, Ramon Tremosa. 
  • Trias ha descartat aquest dilluns que no comptarà amb l'exconseller de Salut Josep Maria Argimon, que recentment ha estat nomenat director d'Infraestructures Científiques del Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC) de la Fundació Pasqual Maragall. 

Què diu? A la sortida del sopar de partit, el futur candidat ha confirmat la seva decisió.

  • "La gent em demana que em presenti. Faig el pas endavant. Em presento amb la voluntat de treure un bon resultat i ser alcalde d'aquesta ciutat."
  • "Em presento per als 4 anys per fer una ciutat on la gent visqui bé.
  • Cal lluitar contra la pobresa creant activitat econòmica i sous dignes".
  • Trias també ha demanat una "onada" al partit per fer possible la victòria el maig vinent i per "recuperar l'orgull de la ciutat de Barcelona". L'alcaldable vol una ciutat "on la gent jove es pugui guanyar bé la vida" i ha promès governar "sense sectarisme i per a tothom".

Què diuen? El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha celebrat el pas endavant del seu company de partit. "Gran notícia. La decisió de Xavier Trias és la millor per Barcelona i per Catalunya. Junts i a totes amb l'alcalde Xavier Trias".

Al detall: Diferents fonts apunten que el veterà polític està dissenyant una llista on reserva els primers llocs a Neus Munté i Jordi Martí, actuals regidors al consistori barceloní.

  • Tot apunta que l'exalcalde fugiria del sector polític de Laura Borràs i no comptaria amb cap nom proper a l'expresidenta del Parlament de Catalunya. 

En profunditat: Trias va ser alcalde de Barcelona entre els anys 2011 i 2015. Va deixar de ser-ho quan Ada Colau va aconseguir guanyar les eleccions municipals a l'ajuntament de la capital catalana. 

  • El passat octubre el polític va deixar la militància del PDeCAT i es va quedar només com a membre de Junts.
  • Va afirmar que estar militant a dos partits era "una anormalitat".

D'on venim: El passat mes de maig, Elsa Artadi va renunciar a ser la candidata de Junts a les eleccions municipals. La política va deixar l'acta de regidora de l'Ajuntament de Barcelona per motius personals.

Context: L'última enquesta encarregada per Foment del Treball atorga al PSC una ajustadíssima victòria que superaria ERC i Barcelona en Comú per molt poca distància.

  • Les altres formacions els segueixen de lluny i optarien a fer pactes. La darrera enquesta del Gesop publicada per El Periódico, el juny passat, donava un empat tècnic entre ERC i PSC a la capital catalana. A més, vaticinava a Colau una pèrdua de tres regidors.
  • De fet, El Nacional també va publicar al maig un sondeig que indicava els mateixos pronòstics: victòria d'ERC, seguit per PSC i BComú de Colau.