Barcelona i Àrea
Trànsit a la via Laietana de Barcelona
Foto: Trànsit a la via Laietana de Barcelona | Aina Martí / ACN
Contaminació

Barcelona diu haver reduït la contaminació abans de la imminent sentència europea

Trànsit a la via Laietana de Barcelona
Foto: Trànsit a la via Laietana de Barcelona | Aina Martí / ACN

La contaminació de l'aire a la ciutat de Barcelona ha millorat, segons les dades recollides a les estacions de trànsit i de fons i analitzades per l'Agència de la Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Per què és important? El pròxim dijous el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) farà pública la sentència sobre els incompliments de les àrees metropolitanes de Madrid i Barcelona de la qualitat de l'aire.

Què sabem? Entre el 2015 i el mes de novembre de 2022, els nivells de NO2 a la ciutat han baixat un 31% a les estacions de trànsit.

  • A aquestes estacions s'ha passat d'una mitjana de 55 micrograms per metre cúbic a 38, tot i que els anys 2020 i 2021 va baixar fins a 34 a causa de les restriccions de mobilitat per la pandèmia.
  • A les estacions amb menys trànsit s'ha passat de 38 a 25, amb un mínim de 22 l'any passat. La UE demana que la mitjana estigui per sota de 40.

En detall: Les disminucions de NO2 respon a les mesures que ha emprès la ciutat en els últims anys, segons les autoritats municipals. 

  • Com per exemple el desplegament de la Zona de Baixes Emissions, la priorització del transport públic, l'aposta pels models sostenibles de mobilitat i la transformació urbana del projecte de les superilles. 

Què diuen? El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha reafirmat que “la ZBE ha estat una mesura molt important perquè ha permès eliminar 600.000 desplaçaments amb vehicles més contaminants, però no és una mesura única, ha estat acompanyada d’altres iniciatives de ciutat”. 

  • Sobre la imminent sentència europea pels incompliments de Barcelona i Madrid, Badia admet que s'han incomplert els límits europeus i que la Comissió Europea serà encara més exigent en els anys vinents.
  • Tot i així, espera que el tribunal reconegui que les mesures dels últims anys han fet millorar la qualitat de l'aire i que la tendència seguirà millorant.

Per acabar: A Barcelona, trànsit és la principal font de contaminació, 54% de diòxid de nitrogen (NO2) respirat prové del trànsit viari.