Barcelona i Àrea
Un creuer atracat al Port de Barcelona
Foto: Un creuer atracat al Port de Barcelona | David Zorrakino / Europa Press
Contaminació

Activat un avís per contaminació a l'àrea de Barcelona: què has de fer?

Temps de lectura: 3 minuts
Un creuer atracat al Port de Barcelona
Foto: Un creuer atracat al Port de Barcelona | David Zorrakino / Europa Press

Activat un avís preventiu de contaminació atmosfèrica a 40 municipis de l'entorn de Barcelona. 

Per què és important? Un episodi ambiental de contaminació atmosfèrica és quan es produeix la concentració d'algun contaminant de forma elevada, perquè les condicions de dispersió i ventilació són baixes o nul·les. 

En detall: Normalment, les zones més afectades són les urbanes, densament poblades, declarades zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric pels contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10).

Situació actual: El departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres als 40 municipis de l'ambient atmosfèric de Barcelona.

  • L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d'un episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament, i s'activa per reduir l'emissió de contaminants per causa de l'activitat humana, que s’afegeixen als que hi ha a l'atmosfera per motius naturals.

Què s'ha de fer? L'administració demana a la ciutadania que prioritzi el transport públic, es realitzin els trajectes a peu o amb bicicleta.

  • Es recomana reduir els desplaçaments amb vehicle privat o utilitzar el cotxe compartit. 
  • Una altra de les recomanacions és que la ciutadania reguli la climatització de les llars. 
  • S'han de notificar a les activitats industrials, obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols previstos en aquests casos.
  • Es recomana als municipis que aturin o redueixin les obres amb materials que puguin generar o desprendre pols.

En xifres: La mitjana diària dels nivells de PM10 durant aquest dimecres ha estat superior al valor de 50 μg/m³ en dues estacions de mesurament.

  • Concretament a la de Barcelona (Eixample) i a la de Mollet del Vallès.

Quins són els municipis afectats? L'avís preventiu s'ha activat a Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Previsions: La previsió a 24 hores és que els nivells es mantinguin elevats i que se superi el valor de 50 μg/m³ durant aquest dijous, ja que es preveu que les condicions de dispersió no millorin significativament per l’estabilitat atmosfèrica.