Barcelona i Àrea
Imatge promocional del nou uniforme dels Mossos d'Esquadra
Foto: Imatge promocional del nou uniforme dels Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra
Violència de gènere

355 dones a Catalunya en risc de patir un feminicidi, segons els Mossos

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge promocional del nou uniforme dels Mossos d'Esquadra
Foto: Imatge promocional del nou uniforme dels Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra

A Catalunya hi ha 355 dones víctimes de violència gènere potencials d'un possible crim masclista, un feminicidi. Presenten un "risc mitjà, alt o molt alt", segons els Mossos d'Esquadra. 

Què en sabem? La policia catalana ha informat aquest divendres que aquesta és la xifra de dones que podrien ser informades sobre altres antecedents de les seves parelles per violència masclista.

A la pràctica: Es tracta d'una mesura addicional a les polseres de control telemàtic per protegir dones amb risc d'homicidi.

  •  L'alerta s'activarà en cas que els policies detectin un nou cas de violència cap a una dona per part de les seves parelles o exparelles, encara que no formalitzin una denúncia, i quan l'agressor tingui antecedents.
  • Es tracta d'informar a la víctima sobre si el seu maltractador és reincident i, així, proporcionar més informació a la dona perquè prengui la decisió que sigui.

El més nou: La portaveu dels Mossos, Monsterrat Escudé, ha explicat que s'analitzarà "cas per cas" per determinar si la comunicació és pertinent i la manera en què es comunica a la víctima.

  • "Es comunicarà quan hi hagi antecedents violents fins  5 anys enrere sempre que no hagin prescrit. No es detallaran ni concretaran", ha assenyalat Escudé.
  • Al seu torn, els Mossos estudiaran si legalment es pot actuar d'ofici en casos en els quals no existeixi una denúncia prèvia per "empoderar" a les víctimes que denunciïn, ja que, segons ha explicat, moltes víctimes tenen por de fer-ho.
  • Disposar d'aquesta informació sobre els antecedents, pot ajudar a les dones a "prendre consciència de la seva situació de risc", assenyala la policia.

A més: Les víctimes de violència de gènere mantenen la relació amb el maltractador una mitjana de 8 anys i 8 mesos. En els casos amb fills en comú aquest temps s'allarga fins els 12 anys.