Barcelona i Àrea
Parc de la Ciutadella de Barcelona
Foto: Parc de la Ciutadella de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Sequera

Barcelona deixarà de regar parcs i jardins per la sequera

Temps de lectura: 2 minuts
Parc de la Ciutadella de Barcelona
Foto: Parc de la Ciutadella de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona anuncia que deixarà de regar els parcs i jardins de la ciutat per la situació de sequera que pateix Catalunya. 

Per què és important? El Govern ha decretat l'estat d'excepcionalitat davant d'una sequera pitjor que la que Catalunya va travessar el 2008. 

Què en sabem? Ho ha anunciat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. La ciutat té gairebé 200 parcs i jardins i en la majoria dels casos la gespa es rega amb aigua potable. 

  • La situació d'excepcionalitat prohibeix l'ús d'aigua potable per regar parcs i jardins, i a Barcelona es rega amb un 80% d'aquest tipus d'aigua i prop d'un 25% amb aigua freàtica. 
  • "No podem regar amb aigua potable tota la ciutat perquè ho diu el decret", ha apuntat el regidor. 
  • "És molt possible que la gespa dels parcs es posi més groguenca, una imatge més de tardor o hivern", ha explicat.
  • Per contra, sí que es mantindrà el reg de supervivència d'arbres i plantes amb un sistema de reg gota a gota (amb aigua potable) o bé amb aigua freàtica. 
  • Aquestes dues mesures permetran un estalvi de prop del 50% d'aigua potable que es fa servir per al reg.
  • A més, Badia ha anunciat que no afectarà la neteja dels carrers perquè s'utilitza aigua freàtica per fer-ho, però sí que ha demanat la col·laboració de la població d'intentar tenir "més cura" dels espais de la ciutat. 

En detall: L'aigua freàtica és l'aigua subterrània que va omplint contínuament les cavitats al subsol. Aquesta aigua es forma a causa de les precipitacions que es van infiltrant.

Situació actual: Catalunya es troba amb un volum de reserva d'aigua molt baix, d'un 27%. Això es deu a la falta de pluges durant els últims mesos. 

  • Es decreta l'estat d'excepcionalitat enfocat sobretot al Ter-Llobregat i Muga-Fluvià, s'aprova el decret llei de mesures d'emergència que protegeix els embassaments i pantans i es triplica els ajuts pel transport d'aigua en camions cisterna.