Barcelona i Àrea
L’AMB analitza quin hauria de ser el sou mínim segons la situació de cada llar
Foto: L’AMB analitza quin hauria de ser el sou mínim segons la situació de cada llar | Ajuntament de Barcelona
Inflació

El salari per viure "dignament" a Barcelona ja supera els 1.500 euros

Temps de lectura: 2 minuts
L’AMB analitza quin hauria de ser el sou mínim segons la situació de cada llar
Foto: L’AMB analitza quin hauria de ser el sou mínim segons la situació de cada llar | Ajuntament de Barcelona

En el cas dels que viuen a la ciutat de Barcelona, s'enfila fins als 1.552,08 euros, mentre que a la resta de l'àrea metropolitana se situa als 1.394,93 euros. 

Amb xifres: L’AMB ha publicat aquest dijous el Salari de Referència Metropolità en base als indicadors del 2022.

  • Respecte de l’any anterior, la inflació ha disparat un 7,58% el sou mínim, que havia estat de 1.345,48 euros. Si es compara amb el 2016 -primer any en què es va publicar el Salari de Referència-, l’increment és del 38%. 

Al detall: L’AMB analitza quin hauria de ser el sou mínim segons la situació de cada llar. 

  • El perfil de qui necessitaria un salari més elevat, de 2.453,85 euros, és una persona treballadora que viu sola amb fills. 
  • La proposta per a una parella amb un fill és de 1.366,80 euros, i de 1.681,15 euros si hi ha dos o més fills.
  • Si a l'habitatge hi viuen dos adults, s'estima que el salari hauria de ser de 1.097,33 euros, i si són una parella sense fills, de 1.114,54 euros. En el cas d'una llar unipersonal, el sou mínim se situaria en els 1.596,68 euros.
  • D'altra banda, una llar de tres adults sense fills en tindrien prou amb un salari de 901,05 euros cadascú, aproximadament.

Què en sabem? Pel que fa a la distribució de la despesa familiar, de mitjana un 46% es destina a l’habitatge, mentre que un 22% va a l’alimentació.

  • La inflació causada per la guerra a Ucraïna i l’increment del cost de l’energia han provocat que fer la compra aquest 2022 sigui 92,48 euros més car que l’any anterior, segons les dades exposades per l’AMB.
  • Pel que fa a les despeses associades al transport, suposen 45 euros menys que el 2022 degut a la rebaixa i gratuïtat dels abonaments.

Què diuen? La vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Montserrat Ballarín, ha lamentat que les mesures adoptades per contenir els efectes de la inflació no han estat suficients per respondre la “complexitat” de les persones que viuen a l’àrea metropolitana.

  • Ballarín també ha ressaltat que un dels objectius de l’estudi del Salari de Referència és donar visibilitat als “treballadors pobres”, persones treballadores que, tot i tenir ingressos, no poden viure dignament.