Barcelona i Àrea
Un grup de persones es fotografien en una terrassa de Barcelona
Foto: Un grup de persones es fotografien en una terrassa de Barcelona | Marion Gil/ Ajuntament de Barcelona
Terrasses

Barcelona manté una de cada tres terrasses extres de la pandèmia

Temps de lectura: 2 minuts
Un grup de persones es fotografien en una terrassa de Barcelona
Foto: Un grup de persones es fotografien en una terrassa de Barcelona | Marion Gil/ Ajuntament de Barcelona

La capital catalana mantindrà una de cada tres terrasses extraordinàries que en van coincidir durant la pandèmia de la covid. 

Què en sabem? Segons dades de l'Ajuntament de Barcelona, de les 3.68 terrasses que es van crear per fer front a la pandèmia, se n'han pogut mantenir 1.131. 

  • D'aquestes, 474 no existien abans de la pandèmia i 657 són ampliacions. 

En detall: 574 terrasses es mantindran a la calçada i 557 a la vorera. 

  • En total, sumen 5.528 taules i 21.536 cadires.
  • El districte que suma més terrasses en aquest procés és l'Eixample, amb 346. 
  • Del total que es mantenen, 474 no existien abans de la pandèmia i 657 són ampliacions.
  • De les terrasses excepcionals, 1.550 van situar-se en espais com cordons d'aparcament, carrils de circulació i xamfrans, que es van delimitar amb elements provisionals, com blocs de formigó i pivots. D'aquestes, se'n queden 495: el consistori ha tirat endavant la col·locació de plataformes obligatòries i el desmuntatge dels elements provisionals.

En profunditat: El consistori ha denegat 1.435 peticions dels restauradors per consolidar les terrasses excepcionals d'acord amb els articles de l'ordenança i les especificitats de cada districte.

  • La resta de sol·licituds s’han descartat perquè presentaven defectes no esmenables o els mateixos restauradors han desistit i queden alguns casos puntuals en tràmit de resolució definitiva. 
  • Actualment, s'han retirat uns 2.325 blocs de formigó i 5.550 pilones, i quan acabin totes les actuacions s'hauran recuperat unes 515 places de càrrega i descàrrega, 3.750 d'aparcament de moto i 510 de cotxe.

Previsions: En els pròxims dies es començaran a retirar les terrasses que no es mantinguin i la previsió és que a l'abril ja no en quedi cap.

  • A finals de mes s'haurà arribat als 440 mobles-plataforma instal·lats. Els 55 restants estan pendents d'ultimar els tràmits d'instal·lació i de la disponibilitat de la plataforma per part del proveïdor i s'acabaran de muntar al llarg de l’abril.

 D'on venim: A mitjans del 2020, el consistori va implantar un total 3.668 de terrasses excepcionals que van evitar la pèrdua de 1.875 llocs de feina, segons un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

  • D'aquestes, 1.550 terrasses van situar-se en espais com cordons d'aparcament, carrils de circulació i xamfrans, que es van delimitar amb elements provisionals, com blocs de formigó i pivots, i la resta es van ubicar en vorera.
  • Un cop superada l’etapa d’emergència de la pandèmia, l'Ajuntament va engegar un procés de regularització d'aquestes terrasses per deixar enrere la provisionalitat.