Barcelona i Àrea
El barri d'Horta, on el missatge fals deia que hi ha 1.600 magrebís empadronats en un sol pis
Foto: El barri d'Horta, on el missatge fals deia que hi ha 1.600 magrebís empadronats en un sol pis | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona
Racisme

Dos policies i un jurista, autors de la 'fake new' dels 1.600 magrebins en un pis de Barcelona

Actualitzat: Diumenge, 19 de març de 2023. 16:26
Temps de lectura: 2 minuts
El barri d'Horta, on el missatge fals deia que hi ha 1.600 magrebís empadronats en un sol pis
Foto: El barri d'Horta, on el missatge fals deia que hi ha 1.600 magrebís empadronats en un sol pis | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha denunciat a la Fiscalia una 'fake new' segons la qual 1.600 persones magrebines i residents al Marroc estan empadronades a un pis de la ciutat per cobrar ajudes socials.

Per què és important? El missatge fals s'ha viralitzat ràpidament a xarxes socials com Twitter o Whatsapp, amb desenes de milers de visualitzacions i comparticions.

Context: El text assegurava que la Guàrdia Civil ha detectat l'empadronament de 1.600 persones magrebines en un pis on vivien cinc persones, amb l'objectiu de cobrar ajudes socials i votar a les eleccions. Així, assenyalava el govern municipal de l'alcaldessa Ada Colau i contribuïa al racisme contra els migrants.

Què en sabem?

  • El consistori ja ha identificat els seus autors, quatre comptes de Twitter que pertanyen a juristes, psicòlegs, guàrdies civils o inspectors de policia, segons l'informe jurídic presentat al Ministeri Públic.
  • Els considera responsables d’un delicte d’odi i els ha denunciat davant de la Fiscalia a través de l'Oficina municipal per la No Discriminació.
  • Apunten que els autors eren coneixedors “de l’absoluta falsedat del missatge per la seva total inversemblança, no acompanyada de cap notícia ni referència periodística que permetés atribuir credibilitat a aquesta, sinó que s’emparaven en una nociva i estigmatitzant creença".

Què diuen? L'escrit presentat a la Fiscalia indica que, “a banda del contingut calumniós cap a l’alcaldessa de Barcelona, representa una incitació a l’odi, la rancúnia i l’animadversió cap a la comunitat magribina del Marroc per raó del seu origen, atribuint-los de forma directa i massiva la comissió d’una estafa que afecta el conjunt de la ciutadania".

A més: La denúncia conclou que “aquests fets no poden estar emparats en el dret a la llibertat d’expressió”, donat que de forma “clara i explícita” suposen un menyspreu i una humiliació per a la comunitat magribina, i inclouen missatges discriminatoris que promouen la violència entre el col·lectiu de persones estrangeres”.

D'altra banda: El candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha celebrat la denúncia de l'Ajuntament. "És una actitud incompatible amb el que ha de voler dir Barcelona", ha valorat Maragall, que ho ha titllat "d'inacceptable". Tanmateix, ha afegit que Colau "no és la primera vegada que ho aprofita per a parlar d'ella" i que "això ja forma part d'una actitud reconeguda".