Barcelona i Àrea
Persones a una parada de les Rambles el 2022
Foto: Persones a una parada de les Rambles el 2022 | Paula Jaume / Ajuntament de Barcelona
Sant Jordi 2023

Sant Jordi, sense comerços oberts: la Diada no es troba entre els diumenges d'obertura comercial

Temps de lectura: 3 minuts
Persones a una parada de les Rambles el 2022
Foto: Persones a una parada de les Rambles el 2022 | Paula Jaume / Ajuntament de Barcelona

Els comerços de Barcelona no podran obrir aquest diumenge 23 d'abril, dia de Sant Jordi. 

Per què és important? Enguany podrem viure un Sant Jordi amb "normalitat" després de la pandèmia i sempre que la pluja ho permeti, no com l'any passat en què molts llibreters i floristes es van veure afectats per una forta pedregada.

Tot i això, un oblit per part de les administracions ha deixat aquest Sant Jordi sense festiu i, per tant, sense obertura comercial.

Què en sabem? El dia de Sant Jordi no figura entre els 10 diumenges d'obertura comercial que contempla la llei de comerç, serveis i fires. 

  • Ho ha explicat la regidora de comerç de Barcelona, Montserrat Ballarín, que ha dit que el Govern els ha denegat la demanda perquè els establiments puguin tenir la persiana aixecada "de forma excepcional" per la Diada.
  • La responsable de comerç ha explicat que es tracta d’una petició que l’equip de govern barceloní ja va rebre per part de Barcelona Oberta i que ja es va consultar a la Generalitat “que és qui té la competència”.

Què ha dit? Ballarín ha remarcat que la resposta de l’executiu català va ser “negativa perquè la llei de comerç, serveis i fires del Parlament estableix que el 23 d’abril els comerços han de romandre tancats amb caràcter general”.

  • “Ningú va caure en què el 23 d’abril aquest any queia en diumenge”, ha lamentat Ballarín que ha dit que “ara només podria fer-se de forma excepcional si ho determinés la Generalitat, però la resposta ja ha estat que no”.

El més nou: El director general de Comerç, Jordi Torrades, ha assegurat que si l'Ajuntament de Barcelona vol que tot el comerç de la ciutat pugui obrir per Sant Jordi pot aprovar a través d'un ple municipal el canvi d'un dels festius que va escollir l'any passat pel 23 d'abril. Torrades ha comentat que després caldria informar-ne a la Generalitat perquè publiqués la rectificació al DOGC. 

  • "No hi ha tema, no hi ha cas", ha afirmat el director general de Comerç amb relació a la polèmica generada en les darreres hores després que la regidora de comerç de Barcelona, Montserrat Ballarín, culpés la Generalitat de no permetre les botigues obrir de forma excepcional per Sant Jordi.

A la pràctica: La regidora ha admès que hi haurà excepcions, com ara els establiments de pastisseria i xurreria, els dedicats a venda de llibres que podran obrir el 22 i 23 d’abril, i també els de més de 300 metres quadrats “que com qualsevol altre diumenge” podran mantenir la seva activitat.

A més: Ballarín ha recordat que la llei de la Generalitat estableix que hi ha 10 diumenges festius anuals, dels quals vuit els determina el Govern i dos els ajuntaments.

  • “En el cas dels del Govern hi ha un consell en què estan representats els comerciants i on no es va escollir fixar aquest diumenge com a dia d’obertura”, ha comentat la regidora que ha dit que en la trobada que el consistori va mantenir amb el sector tampoc es va posar sobre la taula aquesta possibilitat.