Barcelona i Àrea
Autobus de TMB
Foto: Autobus de TMB | Ajuntament de Barcelona
Racisme

Sis mesos de presó pel xofer de bus que va estirar el vel a una passatgera

Temps de lectura: 2 minuts
Autobus de TMB
Foto: Autobus de TMB | Ajuntament de Barcelona

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a sis mesos de presó un conductor d'autobús de TMB per proferir insults racistes a una passatgera musulmana i els seus tres fills menors el maig del 2020.

Per què és important? El cas va derivar en una gran polèmica en tractar-se d'un treballador de l'empresa de transport municipal qui va protagonitzar l'episodi racista a un dels busos contra uns clients del servei.

Els fets: La dona va tenir problemes per validar una targeta i això va provocar que el conductor li digués que volia viure gratis i que se n'havia de tornar al seu país.

  • La dona va pagar el seu bitllet amb una targeta seva, però la T-16 de la seva filla gran havia estat substituïda per una targeta de bescanvi que també havia caducat.
  • Això va generar una discussió amb el conductor, que hauria començat a dir en veu alta que els musulmans havien vingut a viure "gratis" al país.
  • A l'alçada del passeig Sant Joan, la dona i els fills van baixar de l'autobús, segons ell per iniciativa pròpia i segons les víctimes per insistència d'ell. 
  • A més, fora del vehicle, va intentar treure el vel de la dona i va forcejar amb els fills, que volien protegir la seva mare. 
  • Alguns vianants van recriminar els fets al conductor, que va acabar tornant al bus i va seguir la marxa.

Què diuen? Durant el judici l'home va negar els fets, dient que la dona no volia pagar el bitllet i el va amenaçar de mort, però la víctima va assegurar que sí que duia una targeta, però caducada, i va negar cap amenaça.

  • Segons el xofer, ell no va insultar la dona, sinó que li va dir que comprés una targeta i després reclamés l'import a l'ATM. Segons l'home, la dona s'ho va prendre malament i li va dir que estava "boig".

A la pràctica: El tribunal el condemna per un delicte d'odi a pagar també 1.800 euros de multa i 4.383 euros d'indemnització a les víctimes, que haurà de pagar TMB, i tres anys d'inhabilitació per a ocupació docent, esportiva o de lleure.