Barcelona i Àrea
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb altres representants d'altres ciutats en el marc de les Jornades Internacionals Superilla
Foto: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb altres representants d'altres ciutats en el marc de les Jornades Internacionals Superilla | Blanca Blay / ACN
Superilles

Un jutjat de Barcelona investiga Colau per les superilles de l'Eixample

Temps de lectura: 2 minuts
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb altres representants d'altres ciutats en el marc de les Jornades Internacionals Superilla
Foto: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb altres representants d'altres ciutats en el marc de les Jornades Internacionals Superilla | Blanca Blay / ACN

Un jutjat de Barcelona ha admès a tràmit una querella contra l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, per un delicte urbanístic i un de malversació per les 'superilles' o eixos verds de l'Eixample, segons ha pogut saber l'ACN.

Què en sabem? La magistrada ha admès a tràmit la querella que van interposar l'arquitecte en cap del consistori a l'època de l'alcalde Pasqual Maragall, Josep Antoni Acebillo, i els advocats Francesc Jufresa i Ferran Grasas.

  • La querella va interposar-se al cap de pocs dies que la fiscalia arxivés les denúncies dels mateixos querellants i la plataforma Salvem Barcelona. 

Situació actual: El magistrat només ha acceptat a tràmit la querella i ha demanat certa documentació, però encara no ha fixat cap data per a cap declaració d'investigats o testimonis. Tampoc ha dictat cap mesura cautelar.

  • La querella també es dirigeix, de forma general, contra tots els membres de la comissió de govern de l'Ajuntament que van votar a favor de l'aprovació definitiva dels projectes executius de reurbanització vinculats amb els eixos verds de l'Eixample a la sessió del 26 de maig del 2022.

En detall: En l'escrit, recalquen que es tracta "d'una infracció normativa manifesta de la llei del sòl que pot tenir efectes devastadors", tant per a particulars, com a comerços en general i, fins i tot, generar "problemes d'accessibilitat als propis domicilis de serveis bàsics".

  • A parer seu, també afecta l'erari públic, "perquè només el concepte d'arrencat de l'asfalt i la seva eventual reposició" suposaria unes despeses de 100 milions d'euros.
  • L'escrit afegeix que s'està promovent "un canvi radical a la vialitat i al sistema de mobilitat" al centre de la capital catalana, "eliminant per la via de fet la circulació de vehicles als carrers afectats". 

Context: Fonts municipals han explicat a l'ACN que veuen normal que el jutge accepti a tràmit la querella, però han recordat que és idèntica a la denúncia que la fiscalia ja va arxivar.

  • El consistori tornarà a aportar la documentació que va portar el ministeri públic a arxivar la investigació i les mateixes fonts estan convençudes que el cas també acabarà arxivat aquest cop. 
  • En aquest sentit, recorden que la Generalitat, màxima autoritat en matèria d'urbanisme, ja va fer un dictamen avalant el procediment de l'Ajuntament.