Barcelona i Àrea
Manifestants per la via Laietana de Barcelona pel Primer de Maig
Foto: Manifestants per la via Laietana de Barcelona pel Primer de Maig | EFE
Dia del treballador

2.000 treballadors prenen el centre de Barcelona: "Apujar salaris, abaixar preus"

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestants per la via Laietana de Barcelona pel Primer de Maig
Foto: Manifestants per la via Laietana de Barcelona pel Primer de Maig | EFE

Els sindicats han aplegat 2.000 persones segons el recompte de la Guàrdia Urbana per protestar pel centre de Barcelona durant l'1 de maig.

Per què és important? La jornada de celebració més important del moviment obrer mundial, instaurada per reivindicar la jornada de vuit hores, centra les reivindicacions a Catalunya a exigir que els sous s'adeqüin a la inflació.

A fons: La marxa, convocada pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT a les 12 a plaça Urquinaona, ha baixat per la via Laietana amb el lema  'Apujar salaris. Abaixar els preus. Repartir beneficis'.

  • Els manifestants també han cridat càntics com 'Salari o conflicte', 'Resignar-se és perdre' o 'Amb les coses de menjar no s'hi juga', 'I tu que estàs mirant, també t'estan robant'.

Què diuen? Durant la marxa, els sindicats han llegit un manifest contra la sinistralitat laboral advertint que "l'únic nombre acceptable de morts a la feina és zero", i han posat el focus en l'augment de salaris, advertint amb una vaga general.

  • Camil Ros, secretari general de la UGT, ha avisat la patronal d'empresaris que, "si no apugen salaris, arribarà el moment en què no podrem pagar els seus productes".
  • Per la seva banda, Javier Pacheco, secretari general de CCOO, ha denunciat que "no distribueixen els seus milers de milions d'euros de beneficis amb la classe treballadora", i ha conclòs: "O salaris o conflicte, convocarem vagues".

A més: La jornada també ha servit per "celebrar" fites recents com la reforma laboral, l'augment del salari mínim o la reforma de les pensions.

  • Els sindicats han encarat l'1 de maig d'enguany com una jornada de celebració de la major recuperació de drets "en una dècada" gràcies a les reformes estructurals aconseguides com la laboral o de les pensions, i també l'increment del Salari Mínim Interprofessional.

Manifestacions a la tarda: A la tarda, prendrà el relleu del sindicalisme alternatiu, encapçalat per la CGT i la IAC, que reclamaran la derogació de la reforma laboral i la reducció de l'edat de jubilació en una manifestació a les 18 a Barcelona, a Girona i a Tarragona.