Una exalumna del Pare Manyanet: "Què fas quan el bullying te’l fan els professors?"
A Principal TV, hem entrevistat una persona de la qual no direm el nom perquè no vol que se la reconegui. Ella és exalumna de la polèmica Escola Pare Manyanet de Sant Andreu, el centre de Barcelona assenyalat per presumpte assetjament escolar a alumnes.
Per què és important? La Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV) ha recollit uns 1.600 casos d'atenció a estudiants de Catalunya per diferents tipus de violència des de la seva creació l'abril del 2021, i 600 d'aquests són per assetjament escolar.
Exemples de bullying
El testimoni relata com, del 2004 al 2012, rebia bullying de companys i, sobretot, de professors. Descriu episodis de discriminació i comentaris vexatoris, tant en públic com en privat, de diversos docents. Tot plegat durant part de la primària i de la secundària.
L'impacte en la víctima
És habitual que la víctima caigui en el parany de normalitzar els episodis d'assetjament. En aquest sentit, l'entrevistada assegura que ho feia per "sobreviure".
Explicar-ho als pares
L'antiga estudiant del Pare Manyanet de Sant Andreu ho explicava a casa, però els seus pares ho justificaven amb una suposada etapa rebel de l'adolescència. Així i tot, no els culpa. Aquest és el motiu pel qual no hi ha cap queixa al centre ni cap denúncia formal.
Absentisme escolar
La testimoni descriu l'escola com "un infern" i "una presó". Per això, explica que s'escapava de l'escola, i descriu algunes tècniques que seguia, com ara dir-li a la seva mare que ja hi havia arribat, quan era mentida i se n'anava al parc, o tancar-se als lavabos del centre per no entrar a classe.
Canviar d'escola i tornar a començar
En el seu cas, quan la situació ja era insostenible, va exigir als pares un canvi de centre. Així, va constatar que "allò que vivia no era normal" i la seva vida va millorar de la nit al dia.
Seqüeles que s'arrosseguen
Preguntada per si encara arrossega les conseqüències de l'assetjament escolar, l'entrevistada respon amb un rotund "òbviament". Insisteix en les inseguretats que pateix habitualment i en la manca d'autoestima en segons quins moments.
El suïcidi de la Kira
Quan escolta els seus pares, assegura sentir "molta impotència i injustícia". "Se’m parteix el cor. Ni en José Manuel ni ningú hauria de passar pel que està passant. I més amb una nena supermaca, estimada… li van arrabassar la seva nena. És molt injust, molt."
El seu consell
Té clar el consell que donaria a un estudiant del mateix centre que es trobi en una situació de bullying. "Que faci el mateix que vaig fer jo: canviar-me d'escola i salvar-me. A totes hi ha algú que pot arribar a fer bullying, però a mi, l’única cosa que em va salvar va ser canviar-me d'escola: vaig créixer personalment, a nivell educatiu, de valors… tot."
La versió de l'escola
Fonts del centre insisteixen en la manca d'una queixa formal o denúncia pel cas per poder valorar-lo i asseguren haver aplicat el protocol antiassetjament en vuit ocasions els últims anys.
Tanmateix: Cal recordar que la mort de la Kira es va produir el 2021, anys després de l'aplicació del pla de convivència; també que el jutge ha decidit recentment el sobreseïment del cas, exculpant el centre de les seves responsabilitats.
L'entrevista sencera
Recupera a continuació l'entrevista sencera a l'antiga alumna de l'Escola Pare Manyanet de Sant Andreu: