Barcelona i Àrea
Foto: Les cinc claus de l'entrevista a una antiga alumna de l'escola Pare Manyanet de Sant Andreu | Principal/ Sergi Alcàzar
Entrevista

Una exalumna del Pare Manyanet: "Què fas quan el bullying te’l fan els professors?"

Temps de lectura: 5 minuts
Foto: Les cinc claus de l'entrevista a una antiga alumna de l'escola Pare Manyanet de Sant Andreu | Principal/ Sergi Alcàzar

A Principal TV, hem entrevistat una persona de la qual no direm el nom perquè no vol que se la reconegui. Ella és exalumna de la polèmica Escola Pare Manyanet de Sant Andreu, el centre de Barcelona assenyalat per presumpte assetjament escolar a alumnes.

Per què és important? La Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV) ha recollit uns 1.600 casos d'atenció a estudiants de Catalunya per diferents tipus de violència des de la seva creació l'abril del 2021, i 600 d'aquests són per assetjament escolar.

Exemples de bullying

El testimoni relata com, del 2004 al 2012, rebia bullying de companys i, sobretot, de professors. Descriu episodis de discriminació i comentaris vexatoris, tant en públic com en privat, de diversos docents. Tot plegat durant part de la primària i de la secundària.

Alguns casos: "Em deien que no valia per a res, que per a què anava a estudiar, si em suspendrien igual, i que anés a fer comandes perquè era l'única cosa per al que servia. Si no tenies bé l'activitat, et deien 'tros de burro' i et tiraven l'esborrany, un professor d'anglès reia de tu si no pronunciaves bé..."

L'impacte en la víctima

És habitual que la víctima caigui en el parany de normalitzar els episodis d'assetjament. En aquest sentit, l'entrevistada assegura que ho feia per "sobreviure".

Per què es normalitza? "Normalitzar-ho és una forma de sobreviure. Si creus el que et diuen, no t'afectarà. I si només et diuen que no serveixes per res, només per fer encàrrecs, que ets una burra… doncs penses que potser la culpa la tens tu per no ser com ells volen".

Explicar-ho als pares

L'antiga estudiant del Pare Manyanet de Sant Andreu ho explicava a casa, però els seus pares ho justificaven amb una suposada etapa rebel de l'adolescència. Així i tot, no els culpa. Aquest és el motiu pel qual no hi ha cap queixa al centre ni cap denúncia formal.

Sobre el silenci: "Fa por dir que t’està passant això. La paraula és 'pànic'. No és normal parlar d’això perquè no hauria de passar, i no és normal dir que això et passa."

Absentisme escolar

La testimoni descriu l'escola com "un infern" i "una presó". Per això, explica que s'escapava de l'escola, i descriu algunes tècniques que seguia, com ara dir-li a la seva mare que ja hi havia arribat, quan era mentida i se n'anava al parc, o tancar-se als lavabos del centre per no entrar a classe.

Què demanen? L'Associació Catalana per a la Prevenció de l'Assetjament Escolar (ACPAE) reclama que el ‘bullying’ es tipifiqui en el Codi Penal com a delicte. El seu president, Joan Martínez, així ho va demanar arran del cas de la Kira i dels bessons de Sallent.

Canviar d'escola i tornar a començar

En el seu cas, quan la situació ja era insostenible, va exigir als pares un canvi de centre. Així, va constatar que "allò que vivia no era normal" i la seva vida va millorar de la nit al dia.

Sobre l'escola: Carmen Cabestany, presidenta de l'Associació No al Acoso Escolar (NACE), el descriu com "un centre nefast". "Hem portat diversos casos d'allà i sabem que hi ha afectats de fins i tot generacions anteriors. Allò que es diu que 'l'assetjament es dona on es permet' s'encarna en el Pare Manyanet. No tenen sensibilitat, ni voluntat."

Seqüeles que s'arrosseguen

Preguntada per si encara arrossega les conseqüències de l'assetjament escolar, l'entrevistada respon amb un rotund "òbviament". Insisteix en les inseguretats que pateix habitualment i en la manca d'autoestima en segons quins moments.

Demanar ajuda: "He necessitat ajuda psicològica per seguir endavant i veure que valc molt més que el que ningú em pugui dir. M'he demostrat a mi mateixa que la vida segueix, que s'ha d'aprendre a oblidar per molt que hi hagi coses que et marquin"

El seu consell

Té clar el consell que donaria a un estudiant del mateix centre que es trobi en una situació de bullying. "Que faci el mateix que vaig fer jo: canviar-me d'escola i salvar-me. A totes hi ha algú que pot arribar a fer bullying, però a mi, l’única cosa que em va salvar va ser canviar-me d'escola: vaig créixer personalment, a nivell educatiu, de valors… tot."

Què diu? "Que la tanquin. Això no és d’ara. Conec pares que ja havien patit bullying en aquella escola. El millor que li pot passar a la gent és que la tanquin. Que deixin ja el benefici econòmic".

La versió de l'escola

Fonts del centre insisteixen en la manca d'una queixa formal o denúncia pel cas per poder valorar-lo i asseguren haver aplicat el protocol antiassetjament en vuit ocasions els últims anys.

La justificació: Destaquen que "el nivell de conscienciació sobre l'assetjament escolar ha anat en augment en la comunitat educativa en el seu conjunt" i que van aprovar el 2018 un pla de convivència, amb diversos protocols de "prevenció, detecció i intervenció enfront situacions de conflictes".

Tanmateix: Cal recordar que la mort de la Kira es va produir el 2021, anys després de l'aplicació del pla de convivència; també que el jutge ha decidit recentment el sobreseïment del cas, exculpant el centre de les seves responsabilitats.

L'entrevista sencera

Recupera a continuació l'entrevista sencera a l'antiga alumna de l'Escola Pare Manyanet de Sant Andreu: