Barcelona i Àrea
Els Mossos eviten enfrontaments entre els ocupes i una protesta convocada per Ciutadans el 25 d'abril
Foto: Els Mossos eviten enfrontaments entre els ocupes i una protesta convocada per Ciutadans el 25 d'abril | Cedida
Ocupes

Màxima tensió entre Desokupa i els ocupes de la Bonanova: què passarà dijous?

Temps de lectura: 4 minuts
Els Mossos eviten enfrontaments entre els ocupes i una protesta convocada per Ciutadans el 25 d'abril
Foto: Els Mossos eviten enfrontaments entre els ocupes i una protesta convocada per Ciutadans el 25 d'abril | Cedida

L'ocupació de dos edificis a la plaça Bonanova de Barcelona, a l'acomodat districte de Sant Gervasi-Sarrià, ha acaparat els últims dies el focus mediàtic. L'empresa Desokupa, dedicada a executar desnonaments de manera extrajudicial, ha escalfat l'ambient a les xarxes avisant que "desallotjarà" el recinte, amb més de 50 persones. 

Context: El col·lectiu okupa es va instal·lar en aquest recinte propietat de la Sareb (el banc dolent) fa, almenys, 5 anys, però els edificis estan ocupats des de fa més temps.

  • Actualment, hi ha dues iniciatives antisistema: El Kubo i La Ruïna, que en els últims anys no havien protagonitzat conflictes destacats. Un escenari, però, que ha canviat en les últimes setmanes amb alguns llançaments d'objectes com coets als veïns i també vídeos com el de fa uns dies on uns joves armats amb pals i protegits amb casc persegueixen a algú a la carrera.

Per què és important? Daniel Esteve, fundador de Desokupa, s'ha fet ressò d'algunes suposades denúncies veïnals que alerten d'agressions per part d'aquests joves ocupes i va anunciar fa dies que el pròxim dijous 11 de maig desallotjaria els edificis. Aquesta amenaça, i un clima polític creixent de denúncia de l'ocupació per part de Ciutadans, Valents, Vox i JxCAT, ha provocat la reacció del moviment okupa, que també ha convocat els seus seguidors la mateixa tarda.

  • Al mateix temps, aquest còctel explosiu entre dos grups de persones antagòniques en què ha derivat la situació, ha activat totes les alarmes als Mossos d'Esquadra, que ja han anunciat un gran dispositiu que blindarà la plaça Bonanova.
  • El cos ha deixat clar que impedirà una acció de Desokupa. De fet, només hi ha data per desallotjar El Kubo, segons El Periódico, però no per La Ruïna.

Què diuen els Mossos? Assenyalen que el seu objectiu és garantir la seguretat dels veïns.

  • La policia desplegarà desenes d'agents antiavalots, uniformats i de paisà, per mantenir la pau social a la zona alta de Barcelona.
  • També s'activarà la unitat de mediació, clau en manifestacions entre grups antagonistes.

Què diu Desokupa? Daniel Esteve explica aquests dimarts en un vídeo que el dijous serà a la plaça Bonanova, però si els Mossos li impedeixen avançar seguiran les indicacions.

Què diuen els veïns? Josep Maria López, president de l'associació de veïns Sant Gervasi de Cassoles, afirma que el que vol fer Esteve és "il·legal" i que la seva empresa hi va per "repartir hòsties" als ocupes. Aquest veí emmarca l'enrenou generat en la "pura propaganda política" generada pels partits polítics durant l'ambient de precampanya.

  • "Després del 28 de maig (dia de les eleccions) ja no es parlarà d'això, ja ho veuràs".
  • "Cap partit s'ha posat en contacte amb mi".
  • "El que sé és que s'està treballant per unificar les dues denúncies en únic jutjat i desallotjar els dos edificis el mateix dia".

D'on venim? El passat 25 d'abril un centenar d'ocupes i simpatitzants van intentar boicotejar una concentració de Ciutadans contra els ocupes.

  • Els Mossos van intervenir i van carregar contra els simpatitzants de El Kubo i La Ruïna, molts encaputxats, que van retrocedir corrent fins a l'immoble.
  • Totes les previsions apunten que dispositiu policial del dijous serà encara més contundent. 

Situació actual: Els últims dies, els antisistema han fortificat els edificis amb murs, ciment a les finestres i l'acumulació de materials com tanques. 

  • Aquest dimarts, Ciutadans ha tornat a convocar una acció de protesta.
  • Cap de les dues concentracions del dijous s'ha comunicat de forma oficial als Mossos, que mantenen contacte amb totes les parts i operadors (Fiscalia i Ajuntament de Barcelona).
  • Fonts policials han confirmat que la policia ha traslladat a la Fiscalia missatges difosos a les xarxes per part de Desokupa perquè aclareixi si podrien ser constitutius d'un delicte d'odi.