Barcelona i Àrea
Metro Barcelona
Foto: Metro Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Amiant

El TSJC confirma la sentència que reconeix l'amiant com a causa de mort d'un treballador

Temps de lectura: 2 minuts
Metro Barcelona
Foto: Metro Barcelona | Ajuntament de Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la primera sentència emesa que assenyala l'amiant com a causa de la mort, l'any 2019, d'un treballador jubilat del metro de Barcelona. La sentència, del 8 de juliol de 2022, la va emetre el Jutjat Social número 8 de Barcelona, i ara el TSJC l'ha confirmat.

Per què és important? El text estableix per primera vegada que l'exposició continuada a l'amiant present als túnels, vagons, tallers i diferents components dels combois, va ser "amb gairebé absoluta certesa", l'origen del càncer que va provocar la mort al treballador del metro.

Què en sabem? L'home va treballar a les instal·lacions del metro des de 1988 fins a 2008 com a tècnic en instal·lacions elèctriques i, posteriorment, com a especialista del servei digital de veu i dades.

  • Per tant, va passar 20 anys en contacte amb l'amiant dels combois i del sistema elèctric. A més, sense protecció ni control sanitari.

Què ha dit? El Tribunal ha rebutjat l'argumentari de Metro Barcelona perquè considera que "no només no ha acreditat la inexistència d'exposició, sinó que hi ha dades més que suficients per arribar a la conclusió contrària".

  • "Només s'hauria acreditat la inexistència d'exposició si, mitjançant mesuraments correctament efectuats des de 1988 fins a 2008, s'hagués provat que ni en les tasques d'auxiliar tècnic en instal·lacions elèctriques ni en les de manteniment preventiu i correctiu de les instal·lacions i equips dels sistemes de senyalització el causant treballés en els tallers de Sagrera o Vilapicina, ni en els túnels", conclou el TSJC.

La situació actual: El novembre de 2022 una desena de treballadors de TMB van impulsar la creació de la primera associació d'afectats per l'amiant del metro de Barcelona.

  • Denuncien que no s'estan complint diversos punts del conveni signat l'any 2021, entre ells el de reubicar els treballadors exposats a l'amiant.
  • Segons l’entitat, a l’associació s'hi troben també dotze dels 28 empleats que TMB ha reconegut com a treballadors que presenten patologies per haver estat en contacte amb l'amiant.
Etiquetes: Metro Barcelona Salut