Barcelona i Àrea
Manifestació contra les agressions sexuals al centre comercial Màgic de Badalona
Foto: Manifestació contra les agressions sexuals al centre comercial Màgic de Badalona | ACN
Agressions sexuals

Els Mossos investiguen 8 violacions grupals entre menors a Badalona en un any

Temps de lectura: 3 minuts
Manifestació contra les agressions sexuals al centre comercial Màgic de Badalona
Foto: Manifestació contra les agressions sexuals al centre comercial Màgic de Badalona | ACN

Els Mossos d’Esquadra han obert durant l’últim any vuit investigacions per vuit casos de violacions en grup comeses entre menors a Badalona (Barcelonès).

Per què és important? La policia catalana ha celebrat una reunió extraordinària de la Taula Operativa Regional del Pla de Violències Sexuals per analitzar l'auge de casos d'agressions sexuals comeses en grup i per menors d'edat, especialment a Badalona.

En detall: Entre els investigats per aquests casos, hi ha un major de 18 anys i 20 menors implicats. Dels menors, 13 no es poden imputar. A més, hi ha quatre menors que han participat en més d’un cas.

  • Dels 21 joves identificats, a sis se’ls ha detingut, 13 no es poden imputar i a la resta se’ls ha pres declaració en qualitat d’investigats. Han passat a disposició de l’autoritat judicial i de la fiscalia de menors, o bé de la Direcció General de la Infància i Adolescència.
  • En tres casos víctima i autor o autors compartien entorn, sigui perquè eren parella o pertanyien al cercle relacional d’un o altre. En cinc fets, víctima i autor no tenien cap relació prèvia.
  • En tots els casos, les línies d’investigació estan definides i tots es consideren resolts, encara que alguns continuen oberts per aclarir el grau de participació dels investigats o per establir l’actuació de més implicats.

Visió global: Quatre dels casos han passat en entorns d’oci (tres al centre comercial Màgic), mentre que la resta han estat en altres espais de la ciutat.

D'on venim? El primer d’aquests casos va ser el juliol passat tot i que el primer que va transcendir va ser el del novembre, quan un grup va violar una menor d’onze anys als lavabos del Màgic. L’últim ha estat aquest passat cap de setmana a la platja.

Per acabar: Des de la detecció del primer cas, el juny de l'any passat, s'han dut a terme i es continuen implementant diferents accions de prevenció. 

  • Des de la comissaria de Badalona, s'han realitzat una cinquantena de xerrades preventives sobre violències sexuals en centres educatius a 1.380 alumnes d'edats compreses entre 12 i 18 anys. Aquestes accions es mantindran durant el curs vinent.
  • Pel que fa al centre comercial on van tenir lloc tres dels casos, s'han intensificat els patrullatges a peu de paisà i uniformats i en punts estàtics. També s'ha millorat la interlocució i coordinació amb la seguretat privada per detectar mancances i debilitats de seguretat que poden propiciar oportunitats o espais no segurs que els autors aprofiten.
  • Des de la implementació d’aquestes mesures i fins a la data d’avui no s’ha produït cap nova agressió sexual en aquest entorn.