Cultura i Pantalles
Una de les tres portes del Liceu coberta per una lona.
Foto: Una de les tres portes del Liceu coberta per una lona. | ACN
Cultura

Les polèmiques portes del Liceu

Una de les tres portes del Liceu coberta per una lona.
Foto: Una de les tres portes del Liceu coberta per una lona. | ACN

El Liceu estrena portes pel seu 175è aniversari. L'obra, de l'artista Jaume Plensa, s'anomena 'Constel·lacions' i és un homenatge a la música, a Gaudí i a Miró. 

Les portes, fetes d'acer, tancaran l'accés a la porxada durant les nits. Segons el seu creador estan dissenyades "amb la ferma voluntat de respectar el més petit detall de l'arquitectura de l'edifici".

Les noves portes han aixecat polseguera: 

  • Allunyar "situacions difícils": El director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, va justificar la instal·lació de les portes perquè "la gent es punxa heroïna o vol dormir aquí". El director es referia a la presència de sense sostre, prostitució o drogues a l'entrada del Liceu. Gomar es va disculpar públicament pocs dies després d'aquestes declaracions "desafortunades".
  • Perilloses: Alguns usuaris a través de les xarxes socials han demostrat la seva preocupació per a la nova instal·lació. Consideren que les portes són perilloses.
  • Una façana diferent: L'any 2020 es va rehabilitar part de l'edifici per recuperar la façana original d'Oriol Mestres de 1874. Amb la instal·lació de les noves portes, la façana original canvia i afegeix un nou element arquitectònic. 

Tot i això: Plensa defineix la seva creació com "tres núvols de lletres", i ha remarcat la idea que "ni s'obren ni es tanquen". "Les portes leviten en una màgica flotació entre els tres arcs de la façana, amb la ferma voluntat de respectar el més petit detall de l'arquitectura de l'edifici", diu l'artista. 

Plensa al Liceu | ACN
  

Etiqueta: Liceu