Cultura i Pantalles
Mandíbula d'homo sapiens
Foto: Mandíbula d'homo sapiens | Ariadna Escoda / ACN
Recerca

Investigadors catalans troben una mandíbula de fa 15.000 anys

Mandíbula d'homo sapiens
Foto: Mandíbula d'homo sapiens | Ariadna Escoda / ACN

Els investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) han trobat una mandíbula humana de fa 15.000 anys al jaciment del Molí de Salt, a Vimbodí i Poblet.

Per què és important? És el segon fòssil humà més antic aparegut a Catalunya i el primer trobat en aquest jaciment en dues dècades d’expedicions.

  • El primer és una troballa de fa 20.000 anys en un jaciment de Mollet.

Què sabem? La mandíbula està pràcticament sencera, malgrat que es va trobar trencada en dos fragments.

  • La presència de dents de llet fa pensar als investigadors que es tractaria d’un infant d’entre quatre i cinc anys, però de moment, es desconeix si era un nen o una nena.
  • La peça data del paleolític superior, una època de la qual s’han trobat poques restes humanes.
  • La hipòtesi amb la qual treballen els investigadors apunta que les restes pertanyen a un menor d’edat que va morir durant el paleolític superior.

A més: També s’han trobat eines de pedra i ossos dels animals que menjaven les comunitats de caçadors i recol·lectors de l’època.

A partir d'ara: La investigació que s'inicia ara espera determinar altres aspectes, com és el cas de la dieta de l’individu, si patia alguna patologia i la genètica que el relacionava amb altres comunitats.

  • Els investigadors no descarten trobar més restes del mateix infant o d’altres individus en aquest jaciment.

Què diuen? Segons el director de l’IPHES-CERCA, Robert Sala i Ramos, l’anàlisi de l’ADN de les restes ajudarien a entendre les relacions entre les poblacions d’Homo sapiens a Catalunya.

Etiquetes: Recerca Tarragona