Cultura i Pantalles
Jaume Figueras, guanyador del Gaudí d'Honor 2023 (arxiu)
Foto: Jaume Figueras, guanyador del Gaudí d'Honor 2023 (arxiu) | Europa Press
CINEMA

Qui és Jaume Figueras, guanyador del Gaudí d’Honor 2023?

Jaume Figueras, guanyador del Gaudí d'Honor 2023 (arxiu)
Foto: Jaume Figueras, guanyador del Gaudí d'Honor 2023 (arxiu) | Europa Press

L’Acadèmia del Cinema Català ha anunciat que Jaume Figueras, un dels cronistes cinematogràfics més rellevants de la història dels mitjans de comunicació de les darreres cinc dècades, rebrà el Gaudí d’Honor 2023 en la gala dels Premis Gaudí del gener.

  • El guardó reconeix la trajectòria d’un referent de la crònica i la divulgació cinematogràfica al país.

Per què és important? El Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter és el màxim reconeixement del cinema català.

Quan i on? Figueras rebrà el guardó honorífic en el marc de la gala dels Premis Gaudí, que tindrà lloc el diumenge 22 de gener a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Què ha dit? Jaume Figueras s’ha mostrat sorprès i molt agraït en rebre la notícia.

  • “Sempre dic que he estat una corretja de transmissió entre el cinema i l’espectador, l’oient o el lector. I aquest premi és com un estimulant punt i a part a sis dècades vinculades al món del cinema”.

Què han dit? El jurat ha destacat el seu paper com a cronista, divulgador cinematogràfic i especialment com a programador.

  • “No només per la seva importància com a cronista de cinema, a través de la qual ha contribuït com pocs a la generació de vocacions cinematogràfiques d'aquest país, sinó també per la seva visió lliure i apassionada com a programador i artífex d'un circuit de cinemes, sense la qual l'Escola de Barcelona no hauria trobat on posar-se”.

Què sabem? Entre el seu llarg currículum, destaca el programa Cinema 3 de Televisió de Catalunya i el consultori que escrivia a la revista Fotogramas, sota el nom del personatge Mr. Belvedere.

  • Va liderar durant 26 anys el programa Cinema 3 a Televisió de Catalunya, en dues etapes: la primera de 1984 fins a 1996, i la segona entre 2002 i 2016.
  • Entre 1996 i 2002,  era qui retransmitia la gala dels Oscar de Hollywood a Canal +, amb Ana García Siñeriz, amb qui també va co-presentar el programa MagaCine.
  • Col·laborava en el programa Cinema 100, dedicat al centenari del cinema que va copresentar amb Àlex Gorina a TV3 entre 1995 i 1996.
  • Durant 50 anys va ​​estar a càrrec de l’històric consultori que escrivia a la revista Fotogramas, sota el nom de Mr. Belvedere.
  • També ha estat col·laborador en molts programes de ràdio per parlar de cinema: Ràdio Barcelona, Cadena SER i Catalunya Ràdio.
  • Va tenir el primer contacte professional amb el món del cinema, que l’apassionava des de nen, treballant al departament de publicitat de CB Films.

A més, és fonamental la seva tasca com a programador i creador d’una completa xarxa de cinemes d’art i assaig.

També és autor de dos llibres: Endevina qui et parla de cine (2004) i El cine que ens va obrir els ulls (2020), amb Gemma Nierga.

Qui? La Junta directiva de l’Acadèmia del Cinema Català està formada per Judith Colell (presidenta), Carlos R. Ríos (vicepresident), Carla Simón (secretària), Eduard Sola (tresorer) i els vocals Alba Cros, Maria Molins, Ana Pfaff, Sílvia Quer, Àngels Masclans i David Verdaguer.

Background: Figueras és membre d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català des del 2015.

  • El premi s’afegeix a altres reconeixements com el Premi Nacional de Periodisme Cultural de l’any 2016 o el Premi Ángel Fernández Santos de 2006. I, com a responsable de Cinema 3, ha rebut guardons com l’Ondas l’any 1990, el Premi Túria (ex aequo) el 1992 o el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d'audiovisuals el 2004. 

D’on venim? L’any passat va rebre el Gaudí d’Honor Tomàs Pladevall, un dels grans directors de fotografia de la història del cinema català.

  • Fins avui, han estat reconeguts amb el Premi Gaudí d’Honor Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016), Josep Maria Pou (2017), Mercedes Sampietro (2018), Joan Pera (2019), Francesc Betriu (2020), Carme Elías (2021) i Tomàs Pladevall (2022).