Cultura i Pantalles
Dos raiers practicant l'ofici
Foto: Dos raiers practicant l'ofici | ACN/ Laura Cortés
Catalunya

L'ofici de raier, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Dos raiers practicant l'ofici
Foto: Dos raiers practicant l'ofici | ACN/ Laura Cortés

Els raiers han obtingut el reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco. El Comitè intergovernamental del patrimoni cultural immaterial d'aquest organisme internacional reunit a Rabat (Marroc) ha avalat així la candidatura conjunta dels governs d'Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya.

Per què és important? Les associacions raieres perseguien el reconeixement de la Unesco per fer valdre la feina dels avantpassats raiers i la festa que rememora aquest ofici que consistia amb el transport fluvial de la fusta des dels boscos del Pirineu fins al mar.

Al detall: Els raiers de la Pobla de Segur i Pont de Claverol (Pallars Jussà) i Coll de Nargó (Alt Urgell) formaven part de la candidatura i creuen que la decisió de la Unesco ajudarà a preservar l'ofici, un homenatge a totes les persones que durant anys van destinar la seva vida al transport fluvial de la fusta.

  • Tant la Pobla de Segur com Coll de Nargó ja han preparat actes de celebració per aquest cap de setmana.

D'on venim? El camí cap a la consecució de la candidatura va començar l'any 2010 a Rovereto, al Trentino, en una assemblea de l'Associació Internacional on ja es va parlar de demanar incloure els raiers a Patrimoni de la Unesco.

  • A la trobada de l'any següent, celebrada a Alemanya, es va acordar iniciar el procés i coincidint amb la Trobada Internacional de Raiers de la Noguera Pallaresa de l'any 2012, que va tenir lloc a la Pobla de Segur amb la presència de més de vint associacions, ja es comença a treballar per preparar la candidatura.

Què són els raiers? L'ofici de raier es basa en el transport de la fusta pel riu i els rais eren les embarcacions que es muntaven i els servien per baixar-la. Per poder fer la seva feina, comptaven amb l'ajuda d'altres treballadors de la fusta com ara els picadors, que la talaven dels boscos, i els tiradors, que l'arrossegaven amb mules fins a la vora del riu on els raiers muntaven el rai. 

Etiqueta: Cultura