Cultura i Pantalles
Harold Gramatges amb Alicia Alonso i Pablo Picasso, Niza, França
Foto: Harold Gramatges amb Alicia Alonso i Pablo Picasso, Niza, França | PassionatoAssai - Own work, CC BY-SA 4.0
ART

La cara més desconeguda de Picasso: Infidelitats, misogínia i maltractament

Harold Gramatges amb Alicia Alonso i Pablo Picasso, Niza, França
Foto: Harold Gramatges amb Alicia Alonso i Pablo Picasso, Niza, França | PassionatoAssai - Own work, CC BY-SA 4.0

El 2023 és l'any de commemoració del 50 aniversari de la defunció de l'artista espanyol Pablo Picasso, un esdeveniment que marcarà la celebració de la seva obra i herència artística, principalment a Espanya i França, països que estan treballant conjuntament en un programa cultural d'abast internacional.

Per què és important? Pablo Picasso és considerat i conegut per ser un dels mestres més representatius del segle XX i creador del cubisme, juntament amb George Braque. Tot i això, les biografies de l'artista també el descriuen com un home controvertit i polèmic, sobretot per la seva relació amb les dones.

Què sabem? Més enllà del geni pel qual s'ha conegut sempre a Picasso, en els últims anys l'activisme feminista ha treballat per destapar i donar a conèixer l'altra cara del malagueny, caracteritzada per la misogínia, les infidelitats i el maltractament a les dones de la seva vida, moltes vegades molt més joves que ell.

  • Fa aproximadament una dècada que la seva figura es troba en qüestionament, anys en què han sorgit diversos moviments i debats.

Què va passar? Pablo Picasso va relacionar directament l'erotisme de les seves obres amb les dones amb qui va compartir la seva vida: Fernande Olivier, Eva Gouel, Olga Khokhlova, Marie-Thérèse Walter, Dora Maar, Françoise Gilot y Jacqueline Roque.

  • Picasso només es va casar en dues ocasions, amb Olga Khokhlova, amb qui va tenir un fill, Paulo, i amb Jacqueline Roque, la seva última dona i a qui va conèixer quan tenia 26 anys i ell 72.
  • Després del matrimoni tòxic amb Olga, caracteritzat pel maltractament i les nombroses infidelitats, Picasso va començar una relació amb Marie-Thérèse, que només tenia 17 anys quan ell en tenia 45.
  • Picasso i Olga es van separar el 1935, però van continuar casats fins que ella va morir, el 1955.
  • En total va tenir quatre fills, i va ser infidel a totes les seves dones.
  • Tant Marie-Thérèse com Jacqueline Roque es van suïcidar.
  • El net de Picasso, Pablito, fill de Paulo, també es va suïcidar, després de ser rebutjat en el funeral del seu avi per Jacqueline.

La revisió feminista: La celebració de l'Any Picasso obre l'interrogant de com s'hauria d'abordar la crítica feminista a l'autor.

  • Tot i que la controvèrsia sobre la seva relació amb les dones no és nova i l'ha acompanyat tota la vida, des del 2017 i coincidint amb el #MeToo, la polèmica en l'opinió pública ha recuperat importància.
  • Hi ha hagut protestes en el Museu Picasso de Barcelona i podcast dedicats al tema, com el de Julie Beauzac, que acumula més de 250.000 descàrregues.
  • Marina Picasso, neta del pintor, descriu al seu avi en les seves memòries com un home cruel, insensible i sàdic, principalment per la manera amb què es relacionava amb les dones.
  • "Les sotmetia a la seva sexualitat animal, les domesticava, les fetillava, les devorava i les aixafava en els seus llenços. Després de passar moltes nits extraient la seva essència, una vegada dessagnades, es desfeia d'elles".

Què diuen? Recentment, el ministre de cultura i esport, Miquel Iceta, va dir en una entrevista que "seria absurd" cancel·lar actes de l'Any Picasso perquè en "algun moment va poder agredir a alguna dona".

  • "Ell mateix ha parlat de la dificultat de refrenar les seves passions i també d'un cert caràcter violent que queda reflectit en la seva obra", va admetre Iceta.
  • Per això, volen "ensenyar a Picasso tal com és i celebrar la seva obra, que ha estat tan important i ha tingut tant d'impacte en corrents artístics".
  • "Estem disposats a ensenyar-ho tot, a no amagar res, però sobretot a donar-li dimensió i impacte a la seva obra", va dir.

Què esperar? La «Celebració Picasso 1973-2023» gira entorn d'unes cinquanta exposicions i esdeveniments que se celebraran en institucions culturals de renom d'Europa i Amèrica del Nord que, juntes, aborden una anàlisi historiogràfica de la seva obra.

  • La commemoració permetrà fer balanç de les recerques i interpretacions sobre l'obra de Picasso.

Background: Pablo Picasso va néixer a Màlaga el 25 d'octubre de 1881 i va morir a Mougins, França, el 8 d'abril de 1973 a l'edat de 91 anys.

Curiositats: El nom complet del pintor que consta en el registre és especialment llarg: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

  • Els noms van ser triats d'una llista de sants i de familiars.
  • El seu famós cognom ve de la seva mare, María Picasso i López.
  • "Era més estrany, més ressonant, que ‘Ruiz'. I aquesta és probablement la raó per la qual ho vaig adoptar", va dir.

La seva obra: "Les senyoretes d'Avinyó", "El somni" o "Guernica" són algunes de les seves pintures més destacades, tot i que els experts apunten que la seva obra completa podria ascendir fins a 45.000 peces, entre pintures, dibuixos i collages. 

  • La seva riquesa artística, juntament amb l'alta cotització del seu treball, van fer que la seva herència es convertís en una de les més complexes i milionàries de la història recent.