Cultura i Pantalles
Gemma Ventura Farré guanya el Josep Pla amb 'La llei de l'hivern' i Manuel Rivas s'endú el Nadal amb 'Nosotros'
Foto: Gemma Ventura Farré guanya el Josep Pla amb 'La llei de l'hivern' i Manuel Rivas s'endú el Nadal amb 'Nosotros' | ACN
LITERATURA

La periodista Gemma Ventura Farré guanya el Josep Pla amb la seva primera novel·la

Gemma Ventura Farré guanya el Josep Pla amb 'La llei de l'hivern' i Manuel Rivas s'endú el Nadal amb 'Nosotros'
Foto: Gemma Ventura Farré guanya el Josep Pla amb 'La llei de l'hivern' i Manuel Rivas s'endú el Nadal amb 'Nosotros' | ACN

L'escriptora Gemma Ventura Farré ha guanyat el 55è Premi Josep Pla amb La llei de l'hivern, que és la seva primera novel·la, mentre que Manuel Rivas s'ha endut el 79è Premi Nadal amb Nosotros.

Per què és important? El Premi Josep Pla és un dels premis més prestigiosos que es concedeixen a la literatura en català, que l'editorial Destí concedeix des de 1968 a un text en prosa escrit en llengua catalana. 

Context: El lliurament del premi té lloc cada 6 de gener, durant la nit del dia de Reis, a l'hotel El Palace de Barcelona, on es reuneixen les més prestigioses personalitats de la cultura catalana.

  • El nom del premi rendeix tribut a Josep Pla, considerat un dels escriptors més rellevants de la literatura catalana contemporània.
  • En el mateix acte, es lliura també el Premi Nadal, el premi més antic de literatura a l'estat i que rendeix homenatge al redactor cap de l'editorial, Eugenio Nadal.

D'on venim? L'any passat els guanyadors van ser els periodistes Toni Cruanyes (per La Vall de la Llum) i Inés Martín Rodrigo (per Las formas del querer) , pel Josep Pla i Nadal, respectivament. 

On i quan? Els veredictes dels dos premis s'han fet públics en la tradicional vetllada literària a l'hotel Palace de Barcelona, que aquest any ha recuperat el seu format habitual després de la pandèmia.

Les obres: Gemma Ventura Farré, que s'havia presentat al guardó amb el títol 'Quan obri els ulls, apareixeràs' sota el pseudònim Laura Vallclara, narra com una jove vetlla el seu avi amb la memòria i la imaginació com a companyia en plena solitud.

  • Així, amb un aire intimista i màgic, 'La llei de l'hivern' reflexiona "sobre el saber deixar anar", sobre com abandonen les persones i com són abandonades i sobre com se supleixen les absències.
  • Manuel Vilas havia presentat la novel·la Nosotros amb el títol La enamorada del viento sota el pseudònim Emily Watson.
  • Narra com la protagonista creu haver viscut l'amor, però la pèrdua del seu marit ho trenca i inicia un viatge per la costa mediterrània com una forma d'invocar l'amor de la seva vida.

Què diuen? En el discurs d'agraïment, Ventura Farré ha reivindicat la imaginació com la qualitat més important dels humans, "perquè els permet fer el que vulguin, inventar-se bellesa, per això la solitud no existeix".

  • "És el millor regal de reis de la meva vida", ha assegurat.
  • Manuel Rivas s'ha mostrat emocionat de compartir guardó amb escriptors com Carmen Laforet i Miguel Delibes.
  • "Sumar-se a la llista és bonic però és un acte de responsabilitat".

Què esperar? Les dues novel·les es publicaran el pròxim 1 de febrer.

El premi: Les dotacions dels premis han augmentat aquest any.

  • El Premi Josep Pla ha passat de 6.000 a 10.000 euros, i en el cas del Nadal, el premi ha passat de 18.000 a 30.000 euros.

Visió global: En total, s'han presentat al Pla 37 obres de tots els territoris de parla catalana.

  • S'hi ha presentat novel·les de diversos gèneres, com ara històriques, narrativa memorialista, de caràcter intimista o de gènere fantàstic.
  • Pel que fa al Nadal, s'hi han presentat 997 obres, procedents d'Espanya i d'arreu del món.
  • Segons l'editorial Destino, entre les obres presentades aquest any hi ha hagut un augment notable de la novel·la literària contemporània, amb històries intimistes, mentre es manté una presència destacada de novel·les històriques, policíaques i 'thrillers'.

El jurat: El jurat de la 55a edició del premi Josep Pla està format per Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderi, Manuel Forcano i Glòria Gasch. Mentrestant, el jurat de la 79a edició del Premi Nadal de Novel·la ha estat format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales.

Etiquetes: Llibres Cultura