Cultura i Pantalles
Cartell publicitari del programa 'Bricoheroes' de TV3
Foto: Cartell publicitari del programa 'Bricoheroes' de TV3
TV3

Acusen TV3 de "fomentar l'odi" contra la comunitat gitana

Temps de lectura: 3 minuts
Cartell publicitari del programa 'Bricoheroes' de TV3
Foto: Cartell publicitari del programa 'Bricoheroes' de TV3

La Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) ha exigit a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que demani "disculpes" per "fomentar l'odi" contra la comunitat al programa d'humor Bricoheroes. 

Què en sabem? La portaveu de l'entitat, Susana Martínez Heredia, ha comparegut aquest matí a la seu de la comissió de la CCMA al Parlament per reclamar una "reparació" per part de l'organisme públic que regula els mitjans públics catalans (TV3 i Catalunya Ràdio).

  • Heredia ha defensat que aquests continguts no es poden emparar en la llibertat d'expressió de l'humor perquè entén que, en aquest cas, s'han convertit "en eina per fomentar l'odi i fer mal a terceres persones". 

El motiu:

  • L'associació entén que en dos capítols de Bricoheroes i un del programa radiofònic El Búnquer es van vulnerar el dret a l'honor, la identitat personal i familiar i la mateixa imatge. 
  • En un dels moments polèmics, el Peyu dibuixa un calendari amb forma de roda i diu: "sembla una roda de carro de l'escut gitano. Ara ho posem a l'entrada i ja no ens robaran. I es que si no ho poses, els que et roben són ells", exclama el presentador.

Al detall: L'aleshores director de TV3, Vicent Sanchis, es va disculpar pel contingut del primer dels episodis i es va comprometre a oferir continguts per dignificar la comunitat gitana.

Tot i això, després d'aquest anunci, es va emetre un nou episodi del programa on es proferien "estereotips" contra els gitanos.

Per què és important? La Fagic s'ha adreçat al Parlament per encaminar aquest conflicte al Parlament abans d'obrir una via judicial, que no descarten. 

Què diu? L'entitat no només reclama una "disculpa" pública i la retirada dels episodis del programa, sinó també que es "reparin les conseqüències causades a la imatge de la comunitat gitana amb l'emissió de programes que tinguin una audiència similar o superior" a la dels continguts censurats.

  • També han demanat al CAC (el Consell de l'Audiovisual de Catalunya) que actuï d'ofici i valori si el cas s'adequa al llibre d'estil de TV3, i que n'informi al Parlament.
  • Reclama a la CCMA que "vetlli per un tracte digne i que prengui les mesures perquè aquests fets no es tornin a repetir". 
  • També estén la mà al director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, i a tots els responsables dels mitjans públics catalans perquè "comptin" amb la comunitat gitana "per ajudar-los en la creació de contingut, facilitar informació de contingut que millori la difusió de la comunitat gitana i ajudi a combatre els estereotips".

Per acabar: La diputada d'ERC, Raquel Sans, ha demanat disculpes per l'emissió d'aquests programes que "no s'hauria hagut de produir" perquè es tracta d'un humor que, diu, "ataca els més vulnerables".

Etiquetes: ERC TV3