Cultura i Pantalles
L'escriptor i periodista Andreu Claret
Foto: L'escriptor i periodista Andreu Claret | Guillem Roset / ACN
Literatura

Andreu Claret guanya el Premi Ramon Llull amb ‘París érem nosaltres’

Temps de lectura: 3 minuts
L'escriptor i periodista Andreu Claret
Foto: L'escriptor i periodista Andreu Claret | Guillem Roset / ACN

El periodista i escriptor Andreu Claret (Acs, França, 1946) ha guanyat aquest divendres el XLIII Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb l’obra ‘París érem nosaltres’.

Per què és important? Segons el jurat, es tracta d’una novel·la d’una ambientació històrica “excel·lent”, amb personatges “inoblidables”, que contribueix a tancar les ferides que la guerra i l’exili van produir en moltes famílies catalanes. 

  • L’obra es publicarà l’1 de març a Columna i l’autor rebrà un premi dotat amb 60.000 euros.

En detall: El volum explica la història de l'extraordinària vida d’un exiliat fill de rabassaires que s’enamora d’una jove i decideix refugiar-se a França durant la Segona Guerra Mundial.

  • La novel·la explica la història del seu pare, la seva mare i de retruc de la seva família.
  • El treball explora en les contradiccions i en les ferides generades per la guerra i l’exili.

Qui és Andreu Claret? Andreu Claret va néixer en una família de republicans exiliats i va començar a exercir el periodisme sota el franquisme a la revista Cambio 16.

  • Ha estat delegat de l’Agència EFE a l’Àfrica subsahariana, a l’Amèrica Central i director a Catalunya. També ha col·laborat en mitjans catalans com La Vanguardia, l’Avui, Catalunya Ràdio o La Ser.
  • També va liderar l’Institut Europeu de la Mediterrània durant cinc anys i va ser director de la Fundació Anna Lindh per al diàleg intercultural amb seu a Egipte.
  • Com a autor ha publicat la trilogia de novel·les sobre la Guerra Civil a Catalunya: ‘El secret del brigadista’, ‘El cònsol de Barcelona’ i ‘1939’. També ha publicat ‘La caiguda de Barcelona’ i ‘Venjança’.

Què ha dit Andreu Claret? En roda de premsa, Claret s’ha mostrat “honorat” i “aclaparat” per haver rebut el premi i ha explicat que amb ‘París érem nosaltres’ ha volgut cloure una inclusió literària en el període històric de la República, la Guerra Civil i l’exili al llarg de 15 anys amb una història familiar. 

  • "El llibre té un punt per a mi reparador, m’ha deixat en pau com a fill de l’exili i d’una família que va patir les contradiccions i misèries de la Guerra Civil i les guerres a Europa".
  • "La novel·la m’ha ajudat a anar fins al fons i comprendre coses que potser no havia entès. M’he sentit més en pau amb la pròpia història familiar", ha expressat.

A més: En l’actual edició del Premi Ramon Llull 2023 s’han rebut 59 obres originals i inèdites de les quals el jurat ha escollit cinc finalistes.

  • És el cas d'‘Amor de ciutat’ de Francesc Barriga Pérz, ‘Bespredel sense límits’ de Núria Borrut Mulet, ‘Lhome del billar’ de Ramon Reguant (pseudònim de l’obra finalment guanyadora), ‘L’imperi de la terra’ de Marta Fornieles i Raimon Miranda i ‘Un cor fràgil’ de Mariana Permanyer (pseudònim).
  • El jurat de la XLIII edició del premi ha comptat amb Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Isona Passola, Núria Pradas, Gerard Quintana, Carme Riera i Emili Rosales.
Etiquetes: Llibres Cultura