Cultura i Pantalles
Foto: Lildami durant l'entrevista al Centre Comercial Splau | Oliver de Ros
entrevista

Lildami: "La comunicació requereix transparència, per tant, has de cantar com parlis"

Temps de lectura: 3 minuts
Foto: Lildami durant l'entrevista al Centre Comercial Splau | Oliver de Ros

"M'he enamorat al supermercat, puja la calor a la secció dels congelats"... Aquesta és una de les estrofes d'una cançó en català més repetides del 2022 i darrere d'aquests versos hi ha el cantant Lildami. L'egarenc ha publicat un nou disc aquest any, Dummy, i ha concedit una entrevista a Principal en la prèvia del festival Pétalo del Centre Comercial Splau.

L'entrevista: L'artista es troba en un moment molt dolç de la seva carrera amb el seu nou disc Dummy, també el seu tema Supermercat va ser el més escoltat en català del 2022 i és jurat de l'exitós programa de TV3, Eufòria.

"El meu nou disc és molt vitalista"

El cantant havia publicat dos discos que tocaven temes vitals i més seriosos, ara ha preferit fer temes més alegres, que van d'acord amb el moment d'estat d'ànim en què ara es troba. El 2022 va ser un gran any per l'egarenc perquè "em van passar moltes coses bones, ara estic en un punt àlgid"

 

 

"Soc irònic amb la música que faig, intento no prendre'm les coses massa a la valenta"

En el nou disc, Dummy, hi ha un tema que parla de les xarxes socials i desbarra de dalt avall de l'ús que li dona la gent. Tot i que "soc el primer a utilitzar-les i intento treure-li profit pel meu benefici. Al final és la dicotomia en què vivim tots". Per altra banda, hi ha una cançó que parla sobre vendre la felicitat com si fos un producte en si.

 

 

"Abans els haters em feien perdre la son, ara ja no"

El cantant ha confessat que li han caigut crítiques sobre com ha de parlar el català en una televisió pública i "n'hi ha de constructives que m'han anat bé i m'agrada que m'ho diguin. La 'cago' igual que tothom. Però hi ha gent que a les xarxes que quan desbarra de mi són les seves frustracions les que realment parlen.

 

"El gènere musical que faig és aquàtic"

Difícil d'etiquetar, l'egarenc ha explicat que el gènere musical que ell canta és 'aquàtic', perquè "dins de tots els peixos que hi ha al mar estic entre el rap i el pop".

 

"No tinc la necessitat de fer música en castellà, arribarem on arribarem, però en català"

"Al principi rapejava en català perquè em sentia més còmode, amb els anys he adquirit un concepte de responsabilitat. Lildami assegura que amb els seus temes vol demostrar als adolescents que és possible fer música "pepina" en català.

 

"La música és un exercici de comunicació i la comunicació perquè sigui eficient requereix transparència, per tant, has de cantar com parlis"

L'egarenc s'ha mullat sobre la polèmica del català correcte en les cançons i les crítiques que hi ha al voltant d'aquest tema. "Soc xarnego, si intentés parlar com Ramon Llull m'estaria faltant a la veritat perquè no parlo així".

 

"A Eufòria tinc llibertat total. Mai ningú no m'ha vingut a dir la decisió que he de prendre"

El cantant és jurat al programa Eufòria de TV3 i assegura que "puc dir les coses com vulgui, crec que parlo en nom dels tres jurats, no hi ha ningú que ens pressioni per salvar a un concursant o un altre".