Cultura i Pantalles
Processó a Talarn
Foto: Processó a Talarn | cc/Sortware
Setmana Santa

Setmana Santa 2023 a Catalunya: on hi haurà processons?

Actualitzat: Dimarts, 4 d'abril de 2023. 16:41
Temps de lectura: 4 minuts
Processó a Talarn
Foto: Processó a Talarn | cc/Sortware

Arriba la Setmana Santa i, amb ella, les processons i passions celebrades arreu de Catalunya. Les processons se celebren gairebé a totes les ciutats de Catalunya, des de la Passió d'Olesa fins a la Dansa de la Mort de Verges, es poden veure a qualsevol part del territori.

A la pràctica: Enguany, la Setmana Santa comença el diumenge 2 d'abril i acaba el diumenge 10 del mateix mes, amb dos dies festius.

A continuació, deixem algunes propostes per fer un recorregut d'algunes de les cites i processons més importants de Catalunya.

Què en sabem? Les grans deambulacions processionals són un dels actes centrals de la Setmana Santa. Se celebren habitualment Divendres Sant i n’hi ha de molts tipus i per molts motius.

PROCESSÓ DE VERGES

En detall: Una de les tradicions que no et pots perdre si vols viure de prop la Setmana Santa és la processó de Verges.

  • El moment culminant i més esperat és la Dansa de la Mort, una representació macabra d'origen medieval en la que cinc esquelets salten i ballen al so d'un tabal.
  • La dansa té els seus orígens a l'edat mitjana, on es feia a diverses localitats d'Europa durant la pandèmia de la Pesta Negra, a Verges, però s'ha seguit fet fins ara.

Horari: Se celebra cada Dijous Sant. La processó surt a les 12:00 de la nit per recórrer els carrers del poble sota la llum de les torxes.

PROCESSÓ DEL SILENCI DE BADALONA

En detall: És una de les més antigues documentades de Catalunya que ha perviscut gairebé 400 anys.

Horari: Té lloc el Dijous Sant, 6 d'abril a l'Església Santa Maria. La recollida del sant sepulcre és a les 17:30.

SANTS ENTERRAMENTS

En detall: Una altra cita important de la celebració de la Setmana Santa a Catalunya és la Processó del Sant Enterrament de Tarragona i Girona.

Tarragona: Declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, organitzada per la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist. Hi participen els armats de La Sang i les tretze associacions de Setmana Santa que acompanyaran els respectius passos (vint en total).

  • Horaris: Divendres Sant 7 d'abril a les 19:30 des de l'Església de Natzaret.

Girona: Els Manaies desfilen per la ciutat per recollir l'estendard entregat a Narcís Reixach, pendonista d'honor d'enguany.

  • Horaris: Divendres Sant 7 d'abril a les 21:00 a les escales de la catedral.

LES TRES GRÀCIES

En detall: Una de les parts més emotives de les processons a Reus és la de Les Tres Gràcies, quan els fidels congregats a la plaça de la Sang demanen que se'ls concedeixin tres desitjos.

  • La celebració té lloc després de la processó de l'Agonia, que es fa a les 12:00 del matí.

Horaris: Divendres Sant a les 14:30.

Què en sabem? Una de les celebracions més conegudes de la Setmana Santa és la Passió: la representació teatral de la vida de Jesús.

CERVERA 

En detall: La passió de Cervera és la més antiga del món i es representa des del 1477 i compta amb el teatre amb la boca d'escenari més gran d'Espanya, de més de 40 metres.

  • Ha estat declarada Tresor del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra. 

Horaris: del 26 de març al 16 d'abril de 10:00 a 14:00. L'1, 22 i 29 d'abril de 16:00 a 20:00.

ESPARREGUERA

En detall: La localitat d'Esparreguera compta amb la seva pròpia passió, l'única versió teatral que manté el format tradicional, amb una durada de cinc hores i dividida en dues parts.

Horari: format tradicional: 19 i 26 de març i 2 i 7 d'abril. Nou format: 16, 22 i 29 d'abril i 1 de maig.

OLESA DE MONTSERRAT

En detall: Juntament amb la d'Esparreguera, són unes de les més conegudes i importants de Catalunya. No obstant això, la més antiga és la d'Olesa, de la qual se'n tenen les primeres referències el 1530.

Horaris: dissabte 1 d'abril a les 18:00; divendres 7 d'abril a les 11:00; diumenge 16 d'abril a les 11:00; dissabte 22 d'abril a les 18:00; dilluns 1 de maig a les 18:00.

Etiqueta: Setmana Santa