Cultura i Pantalles
TikTok
Foto: TikTok | Unsplash
Xarxes Socials

Un estat dels EUA prohibeix TikTok per por a l'espionatge xinès

Temps de lectura: 2 minuts
TikTok
Foto: TikTok | Unsplash

L'estat de Montana és el primer dels Estats Units que ha prohibit completament l'aplicació TikTok. Assegura que ho ha fet per protegir les dades dels seus ciutadans del partit comunista xinès.

Per què és important? Les pors sobre el grau de control que el govern xinès té de les dades de TikTok ja han estat motiu de diverses mesures arreu dels EUA. Tot i això, cap ha estat tan contundent com l'aprovada ara per Montana.

Com? A partir de l'1 de gener de 2024, TikTok deixarà d'estar disponible a l'App Store d'Apple i a Google Play dins de l'estat de Montana.

  • Si no complissin el veto, les dues empreses podrien afrontar multes de fins a 10.000 dòlars per dia d'incompliment.

Què han dit? El governador de Montana, el republicà Greg Gianforte, ha fet un tuit assegurant que la prohibició és "per protegir les dades personals i privades de la ciutadania de Montana del Partit Comunista Xinès".

  • Són diverses les autoritats dels EUA que han expressat preocupació per si el govern xinès fa servir l'app per espiar, aprofitant que l'empresa originària de TikTok és de la Xina.

En resposta: TikTok ha piulat tot seguit, assegurant que la mesura atempta contra la primera esmena de la constitució dels EUA, sobre la llibertat d'expressió.

  • La portaveu de la plataforma, Brooke Oberwetter, ha promès als ciutadans que podran continuar fent servir l'app "per expressar-se, guanyar-se la vida i trobar una comunitat".

D'on venim? El Congrés dels Estats Units va aprovar un projecte de llei, el desembre de 2022, prohibint TikTok als dispositius governamentals.

  • Es va donar un termini a les institucions federals perquè eliminessin TikTok dels dispositius dels seus treballadors.
  • TikTok va comparèixer al Congrés i va assegurar que havia contractat una empresa externa, especialitzada, per garantir la privacitat i protecció de les dades.

La posició de la Xina. El gegant asiàtic té una llei de seguretat que podria obligar una empresa tecnològica a compartir dades amb els serveis d'intel·ligència del país.

Etiquetes: TikTok Estats Units