Cultura i Pantalles
Estadi Olímpic Lluís Companys durant el concert de Bruce Springsteen
Foto: Estadi Olímpic Lluís Companys durant el concert de Bruce Springsteen | Pau Venteo / Europa Press
Esdeveniments

Com comprar entrades de concerts i festivals a la revenda sense caure en estafes

Temps de lectura: 5 minuts
Estadi Olímpic Lluís Companys durant el concert de Bruce Springsteen
Foto: Estadi Olímpic Lluís Companys durant el concert de Bruce Springsteen | Pau Venteo / Europa Press

Les estafes amb la revenda d'entrades és una pràctica delictiva habitual en la celebració de grans esdeveniments com concerts, festivals i partits de futbol. És per això que, si no has pogut comprar la teva entrada pels canals de venda oficials, cal que t'asseguris que no caus en cap estafa comprant a la revenda.

Per què és important? L'últim gran cas d'estafes amb entrades falses ha esquitxat el pas de Coldplay per Barcelona. Centenars de fans s'han quedat sense concert ni diners quan volien assistir a algun dels quatre concerts de la banda britànica a la capital catalana.

Context: La temporada de concerts i festivals per l'estiu de l'any 2023 promet ser d'allò més espectacular a Barcelona. L'han inaugurat Elton Hohn i Coldplay, però els seguiran Beyoncé, Maroon 5, Rosalía, el Primavera Sound, el Festival Sónar...

El tipus d'estafa més habitual en la revenda d'entrades

El cas més comú és el d'una mateixa entrada venuda a diferents persones de manera que només la primera que arriba al lloc del concert pot accedir al recinte, mentre que el personal d'accés els denega el pas a la resta.

  • Els estafadors detinguts pels Mossos d'Esquadra en el marc dels concerts de Coldplay venien la mateixa entrada a diverses persones o en falsificaven de reals i en canviaven el dia.
  • Tanmateix, també n'hi ha que directament no envien cap entrada després de rebre el pagament, i bloquegen el comprador a les xarxes socials per desaparèixer.

Consells per no caure en estafes quan compres una entrada per un concert o festival

Compra a través de punts de venda oficials. És el consell més obvi i alhora més eficaç per no patir una estafa.

  • Si les entrades s'han esgotat massa ràpid i no n'has comprat cap, sempre pots esperar al pròxim concert del teu artista favorit a la teva ciutat o buscar a alguna ciutat propera. Aquesta és una opció molt més assenyada que recórrer a la revenda, molt més insegura.

Compte amb els pagaments per Paypal. La seva tecnologia permet transferir les nostres dades personals mínimes, però hem de negar-nos si el venedor ens demana marcar l'opció "enviament a amics i familiars".

  • Aquesta opció no permet reclamar després els diners; és per això que cal fer les transferències amb la modalitat "enviament a negocis".

Fer servir TicketSwap. Aquesta aplicació s'ha popularitzat per posar en contacte venedors que no poden assistir a esdeveniments amb compradors sin entradas. 

  • És d'una gran fiabilitat, ja que només accepta entrades originals, que envia automàticament per correu un cop s'ha fet el pagament a través de la mateixa plataforma.

Comprovar la seguretat de la plataforma. El símbol d'un cadenat al costat de la direcció web al cercador del navegador indica que és segur fer-hi un pagament.

  • També és útil fixar-se en les garanties que ofereixen un cop s'hagi fet la compra. És important llegir els termes i condicions de contractació, encara que habitualment els passem per alt, per després reclamar un reemborsament o una estafa.

Demanar vídeo amb les entrades. La desconfiança porta molts a voler assegurar-se que el venedor té les entrades que ofereix, demanant que els enviï una captura de pantalla en vídeo tot ensenyant-les. 

  • Cal que aquest vídeo ensenyi com accedeix a les entrades digitals des de l'aplicació del canal de venda oficial (Ticketmaster, Live Nation...). Això és perquè, en cas contrari, el vídeo podria no ser seu i el podria estar fent servir per enganyar-te.

Demanar identificació al comprador. Un altre mètode que dona seguretat als compradors és demanar al venedor que enviï una foto del seu DNI o algun altre document que permeti saber-ne la identitat i denunciar-lo després si resulta ser una estafa.

  • Tanmateix, la foto del document que t'enviï pot ser robada d'internet o d'alguna altra persona. Assegura't que no t'enganya i que realment es tracta d'ell parlant-hi a través d'una segona xarxa social, com ara Facebook o Instagram.

Analitzar amb TicketSwap les entrades rebudes. Segur que voldràs acabar-te d'assegurar que les entrades que has comprat a la revenda no són falses i que no et quedaràs a les portes del concert amb un pam de nassos...

  • Comença a crear un anunci a TicketSwap i penja les entrades perquè l'aplicació analitzi, d'una banda, si són originals, i d'una altra, que comprovi per mitjà del seu codi de verificació que el venedor no l'ha posat a la venda allà també. Quan ho hagis comprovat i, abans d'acabar de crear l'anunci, cancel·la el procés.

Què fer si he comprat una entrada i sospito que és una estafa?

Els Mossos d'Esquadra, que han estrenat una nova aplicació i que recomanen comprar entrades sempre per canals oficials, fan una crida a denunciar l'engany a qui n'hagi estat víctima.

  • Acosta't a la teva comissaria de policia més propera per presentar una denúncia. Ves també a la sucursal de la teva entitat bancària per informar de l'estafa i intentar recuperar els diners.