Cultura i Pantalles
El ball de l'Àliga de la Patum de Berga 2022
Foto: El ball de l'Àliga de la Patum de Berga 2022 | Jordi Borràs / ACN
Patum 2023

Arriba la Patum de Berga 2023 amb més activitats paral·leles

Temps de lectura: 2 minuts
El ball de l'Àliga de la Patum de Berga 2022
Foto: El ball de l'Àliga de la Patum de Berga 2022 | Jordi Borràs / ACN

La Patum d'aquest any tindrà el pressupost més alt de la història, 455.000 euros, i això li permet guanyar múscul i organitzar més activitats paral·leles.

Per què és important? La Patum és la festa més important de Berga, amb més de 600 anys d’història. Se celebra durant la festivitat del Corpus, un cop l’any entre finals de maig i finals de juny, ja que com a festa del cicle de Pasqua és de calendari variable.

Com i quan serà la Patum 2023?

La Patum d'enguany, que se celebrarà entre el 6 i l'11 de juny. Enguany tindrà un 25% més de pressupost que l'any passat. Això es deu al fet que la subvenció que atorga la Generalitat des de l'any 2022 de 100.000 euros anuals, en aquesta edició serà de 125.000 euros.

  • Aquests diners se sumaran als de l'Ajuntament de Berga de 330.000 euros. D'aquesta manera, la suma total és de 455.000 euros.

Les novetats: La plaça de Sant Pere viurà una Patum inclusiva amb els alumnes de l'escola d'educació especial Llar Santa Maria de Queralt amb motiu del seu cinquantè aniversari.

  • Altres novetats que es podran veure en aquesta edició de la Patum són la samarreta oficial de la festa.
  • Els organitzadors han explicat que feia temps que tenien ganes d'"harmonitzar" tot el marxandatge relacionat amb la Patum i "un dels primers passos" era fer una samarreta.

A més: Per segon any es farà el pastís solidari de la Patum, que aquest any l'ha elaborat el campió del món de xocolateria, el vigatà Lluc Crusellas.

297 quilos de material pirotècnic

En total per la Patum de 2023 es faran servir 297 quilos de material pirotècnic, una xifra similar a les edicions passades. El dia que es necessita més pólvora és per la Patum Completa de dijous, quan es fan servir 131 quilos.

  • L'alcalde ha explicat que el material s'emmagatzema al local del Polvorí -un lloc adaptat per aquesta funció-, però que hores abans de cada acte amb foc s'han de traslladar fins al centre de la ciutat.

Programació de Barraques de La Patum

La programació musical de La Patum 2023 comptarà amb una dotzena d'actuacions.

  • Per l'escenari passaran La Salseta del Poble-sec, Tribade, Auxili, Lo Puto Cat, Cafè Trio, Acts of God, Juancho Skalari & Rude Band, QNDA, Cactus, Maluks, The Tyets i Brams.
  • Pots consultar tot el llistat de les activitats de la festa en el programa d'enguany.