Economies
El vicepresident econòmic de la CE, Valdis Dombrovskis i el de l'executiu comunitari, Josep Borrell
Foto: El vicepresident econòmic de la CE, Valdis Dombrovskis i el de l'executiu comunitari, Josep Borrell | EFE
Pressupostos Estat

Brussel·les reclama a Espanya focalitzar les mesures anticrisi als més vulnerables

El vicepresident econòmic de la CE, Valdis Dombrovskis i el de l'executiu comunitari, Josep Borrell
Foto: El vicepresident econòmic de la CE, Valdis Dombrovskis i el de l'executiu comunitari, Josep Borrell | EFE

La Comissió Europea ha donat llum verda al pla pressupostari del govern espanyol, però adverteix de la necessitat de centrar les mesures energètiques als més vulnerables.

Per què és important? La Comissió considera que els pressupostos espanyols estan en línia amb les recomanacions, però alerta que les mesures anticrisi haurien d’estar millor dissenyades.

Al detall: Brussel·les ha donat llum verda als pressupostos espanyols pel 2023 en considerar que segueix la recomanació de prudència en la despesa corrent mentre segueixen suspeses les regles fiscals comunes que fixen un màxim de dèficit públic del 3% del PIB i una despesa del 60%.

Què sabem? Espanya ha desplegat un seguit de mesures energètiques com a resposta a la pujada del preu de l'energia.

  • Però la Comissió insta als governs a centrar millor aquestes mesures a les famílies més vulnerables.

Què diuen? “És important que els estats membres centrin les mesures per les llars més vulnerables i empreses més exposades per mantenir els incentius a reduir la demanda energètica, i que aquestes es retirin quan disminueixi la pressió dels preus”, diuen des de l’executiu comunitari.

  • “La majoria de les mesures no semblen estar dirigides a llars o empreses vulnerables, i no preserven completament el senyal del preu a reduir la demanda energètica i augmentar l’eficiència energètica”, assenyala l’anàlisi de l’Executiu comunitari.

Tot i això? La Comissió adverteix que les mesures van ser aprovades per respondre una situació d’emergència.

  • És per això que adverteixen que una prolongació d’aquestes podria portar un augment del dèficit i el deute el 2023 per sobre del recomanat, un escenari que la Comissió Europea recomana evitar.

A partir d’ara: La Comissió presentarà la seva proposta de recomanació sobre la zona euro en el Consell d’Assumptes Econòmics i Financers (Ecofin) el 6 de desembre.

  • Els estats membres hauran de prendre mesures basades en la recomanació tant a nivell individual com col·lectiu dins de l’Eurogrup.