Economies
El president de la CEOE, Antonio Garamendi
Foto: El president de la CEOE, Antonio Garamendi | Europa Press
Cotització autònoms

Calcula la quota d'autònoms a pagar amb el nou sistema en vigor des de l'1 de gener

El president de la CEOE, Antonio Garamendi
Foto: El president de la CEOE, Antonio Garamendi | Europa Press

El nou sistema de cotització d'autònoms per ingressos reals s'ha començat a aplicar des de l'1 de gener del 2023.

Per què és important? El nou sistema implica canvis en la cotització que tot autònom ha de conèixer i és fruit de l'acord entre el Govern espanyol i les organitzacions d'autònoms ATA, UPTA i Uatae. 

Al detall:

  • Les quotes tindran 15 trams que aniran dels 230 euros fins als 500 euros i variaran fins al 2025. Hi haurà 15 trams per als anys 2023, 2024 i 2025.
  • Els autònoms tindran la possibilitat de canviar de tram cada dos mesos, amb un total de sis canvis a l'any, per a adaptar la seva cotització a les previsions d'ingressos en cada època de l'any i de la seva activitat professional.
  • El nou sistema defineix el concepte de rendiments nets, deduint dels ingressos totes les despeses produïdes en exercici de l'activitat i necessaris per a l'obtenció d'ingressos de l'autònom.
  • Sobre aquesta quantitat es deduirà per despeses genèriques un 7%, 3% per als autònoms societaris.
  • Al final del càlcul es tornaran o reclamaran quotes en el cas que el rendiment net definitiu estigui per sobre o per sota de les previsions anuals.

A la pràctica: 

  • En 2023, la quota per a un autònom amb rendiments nets (ingressos menys despeses) iguals o inferiors al Salari Mínim Interprofessional serà de 230 euros. En 2024, es reduirà a 225 i en 2025, pagarà 200 euros.
  • Per a aquells amb rendiments nets superiors 1.300 euros i inferiors o iguals a 1.500 euros, i per sobre de 1.500 euros i inferiors o iguals a 1.700 euros, la quota es mantindrà en 294 euros durant els tres anys.
  • Mentre que en els trams de rendiments més baixos la quota també decreix entre 2023 i 2025, a partir dels rendiments nets superiors a 1.700 euros la quota es va incrementant al llarg d'aquests tres anys.

A més: 

  • La quota reduïda per als autònoms que iniciïn la seva activitat serà de 80 euros al mes durant dotze mesos per a tots els nous autònoms.
  • Passat aquest període, aquesta quota reduïda només es prorrogarà per als autònoms que no hagin aconseguit que els seus rendiments enlairin i segueixin per sota del Salari Mínim Interprofessional. Per a la resta, s'aplicarà la quota corresponent al seu tram de cotització segons els seus rendiments nets.

Com funciona: La Tresoreria General de la Seguretat Social ha posat en marxa un simulador informatiu perquè els treballadors autònoms calculin la quota que els correspon amb el nou sistema de cotització.

Previsions: Amb el nou sistema de cotització, s'espera que un de cada dos autònoms tingui una quota més baixa que l'actual, mentre que un 25% cotitzarà més i un 25% cotitzarà menys.

  • Aquest nou sistema de cotitzacions també pretén millorar les pensions dels treballadors per compte propi, que són actualment un 43% inferiors a les dels assalariats, així com garantir les seves prestacions socials.

Categoria: Economies
Etiqueta: Economia