Economies
La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde
Foto: La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde | ACN
Inflació

El BCE apuja el tipus d'interès fins al 3%, la xifra més alta des de 2008

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde
Foto: La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde | ACN

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous una nova pujada dels tipus d'interès per fer front a la inflació, que malgrat allunyar-se dels màxims històrics encara es troba molt per sobre l'objectiu del 2%.

Per què és important? La pujada del tipus d'interès és una de les eines del BCE per aconseguir l'objectiu de baixar la inflació al 2%. Aquesta mesura tindrà un impacte directe en l'euríbor i les hipoteques variables

Què ha passat? A la seva darrera reunió celebrada a Frankfurt, Alemanya, el consell de govern de l'organisme monetari ha decidit apujar mig punt els tipus d'interès, en línia amb la decisió que va adoptar en l'anterior revisió de desembre.

  • El tipus d'interès bàsic passa a situar-se en el 3%, la xifra més alta des de l'octubre de 2008.
  • L'entitat també ha avançat que incrementarà els tipus en 0,5 punts més en la seva pròxima reunió prevista pel mes de març i que, posteriorment, "avaluarà el camí de la futura política monetària".

Com funciona? A banda del tipus bàsic, la resta de tipus que controla el BCE també s'han incrementat en 0,5 punts.

  • D'aquesta manera, el tipus per als préstecs immediats passa al 3,25%, mentre que el tipus que s'aplica a les entitats per dipositar diners al banc central s'eleva al 2,5%.
  • Els canvis es faran efectius a partir del 8 de febrer, segons ha informat el BCE a través d'un comunicat.

Les raons: La decisió del banc central segueix la mateixa línia que la de Reserva Federal dels Estats Units (FED, per les seves sigles en anglès) i el Banc d'Anglaterra, que aquesta setmana també han optat per incrementar els tipus per fer front a la inflació.

  • La FED va acordar aquest dimecres passat apujar el preu dels diners un quart de punt, situant els tipus en una forquilla entre el 4,5% i el 4,75%.
  • En el cas del Banc d'Anglaterra, la decisió ha arribat aquest mateix dijous. El banc central del Regne Unit també ha elevat els tipus en mig punt, situant-los en el 4% i assolint la xifra més alta des de la tardor de 2008.
Categoria: Economies