Economies
Cua al Banc d'Espanya
Foto: Cua al Banc d'Espanya | Carlos Luján / Europa Press
Deute públic

Què són les lletres del Tresor i per què hi ha cua per comprar-ne?

Temps de lectura: 2 minuts
Cua al Banc d'Espanya
Foto: Cua al Banc d'Espanya | Carlos Luján / Europa Press

El Banc d'Espanya ha viscut en els últims dies una allau de peticions de compra de lletres del Tresor. De fet, la institució ha imposat la cita prèvia a partir del 7 de febrer davant del gran nombre de persones que, les últimes setmanes, fan cua des de primeríssima hora del matí.

Per què és important? La renda fixa que garanteix el Banc d'Espanya ha tornat a ser una opció davant de la nul·la rendibilitat dels dipòsits bancaris, de la volatilitat del mercat immobiliari i del risc dels fons d'inversió.

Què són les lletres del tresor? Són valors de renda fixa a curt termini. El comprador dona una quantitat de diners a l'Estat i aquest es compromet a tornar-los-hi en el termini fixat amb un interès. Aquest termini pot ser de 3, 6, 9 o 12 mesos.

Les raons: Fins fa poc, l'interès que oferia l'Estat era negatiu.

  • Però la pujada de tipus d'interès anunciada pel Banc Central Europeu ha fet que aquests interessos comencin a augmentar.
  • De fet, després de l'última subhasta pública, s'ofereixen lletres a 12 mesos a gairebé el 3% d'interès, molt per sobre del 0,7% d'interès que ofereixen els dipòsits bancaris.

Les conseqüències: Des de fa més d'una setmana, desenes de persones, majoritàriament jubilats, fan cua al Banc d'Espanya per aconseguir un dels 120 torns que la institució reparteix per adquirir deute públic.

Què diuen? El secretari general del Tresor, Carlos Cuerpo, va animar recentment els particulars a comprar deute de l'Estat perquè és “segur i rendible”.

  • L'objectiu d'aquest any és col·locar 70.000 milions d'euros en noves emissions i el Govern ha decidit concentrar a la primera part de l'any més de dues terceres parts de l'esforç.
Categoria: Economies
Etiqueta: Economia