Economies
Una persona teletraballant
Foto: Una persona teletraballant | Eduardo Parra / Europa Press
Hisenda

La rebaixa de l'IRPF arriba a la nòmina de febrer: com afecta al teu sou?

Temps de lectura: 2 minuts
Una persona teletraballant
Foto: Una persona teletraballant | Eduardo Parra / Europa Press

El govern espanyol va anunciar al desembre un paquet de mesures fiscals per pal·liar la crisi i la inflació creixent derivada del conflicte a Ucraïna. Entre les mesures hi ha una rebaixa de l'IRPF al tram de menys nivell.

Per què és important? Alguns treballadors han vist que la seva nòmina de febrer va augmentar gràcies a aquesta mesura i és que el govern espanyol espera que se'n beneficiïn el 50% dels treballadors, ja que el salari mitjà a Espanya és de 21.000 euros.

A la pràctica: Amb els nous pressupostos la rebaixa s'amplia a tots els contribuents que tinguin un salari d'entre 15.000 i 21.000 euros bruts anuals.

  • Si els rendiments nets del treball són iguals o inferiors a 14.047,50 euros, la reducció s'eleva a 6.498 euros.
  • Si està comprès entre 14.047,50 i 19.747,50 euros, la reducció aplicable s'obté del càlcul següent: 6.498 euros, menys el resultat de multiplicar per 1,14 la diferència entre el rendiment del treball i 14.047,50 euros.

Com funciona? El treballador no ha de fer res per beneficiar-se d'aquesta mesura, l'actualització de la situació fiscal és responsabilitat de l'empresa.

  • Si s'avalua la reducció fiscal per al 2023 amb perspectiva, l'augment en la nòmina no és beneficiós ni perjudicial per al treballador, però disposarà d'aquests diners que l'Estat li tornaria per excés d'IRPF.
  • L'Agència Tributària ha desenvolupat un simulador perquè cada persona pugui calcular les retencions de l'IRPF de cara al 2023.
  • El treballador, però, haurà de comprovar que tot es trobi en ordre i en cas que no fos així, podria exigir a l'empresa que compleixi amb la llei.

Al detall: La norma va entrar en vigor en les nòmines de febrer, amb caràcter retroactiu des de gener.

Categoria: Economies
Etiqueta: Economia