Economies
Manifestació de pensionistes
Foto: Manifestació de pensionistes | Europa Press
Economia

El govern espanyol, a contrarellotge per arribar a un acord per les pensions

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació de pensionistes
Foto: Manifestació de pensionistes | Europa Press

El govern espanyol es planteja la possibilitat de convocar un Consell de Ministres extraordinari aquest dijous per aprovar la reforma de pensions, en la cerca d'un acord que permeti desencallar-la.

Per què és important? La segona fase de la reforma de les pensions marca l'agenda immediata de l'executiu de coalició de PSOE i Unidas Podemos, que manté negociacions constants amb els sindicats per aplicar canvis que garanteixin la viabilitat del sistema.

A fons:

  • Malgrat els avenços aconseguits a la reunió feta la tarda d'aquest dilluns, l'acord no ha arribat a temps per al Consell de Ministres del dimarts 14 de març i és impossible que s'aprovi llavors. 
  • De fet, una vegada arribin a un pacte, els sindicats l'hauran de sotmetre a la votació dels seus òrgans interns. L'executiu es planteja convocar un Consell de Ministres extraordinari per dijous, per guanyar temps y tancar el tema com abans millor.
  • Les parts han avançat quant a a la inversió destinada a reduir la bretxa de gènere i a la inclusió de les pensions mínimes. Tanmateix, es resisteix l'entesa en la quota de solidaritat dels salaris.

Què diuen?

  • Rosa Sants, portaveu de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), ha reconegut "avenços", encara que ha lamentat que, amb el disseny actual que proposa el govern espanyol, és "impossible" un acord de moment. També ha alertat que la reforma fica "pressió" als sous i, per extensió, a les empreses, cosa que no ajuda la negociació col·lectiva.
  • Quant als sindicats, CCOO considera que, malgrat els avenços, la proposta de l'executiu de Pedro Sánchez és "insuficient". Per la seva banda, la UGT creu que els avenços "no són prou significatius", però que l'acord "és a prop".

A la pràctica: Totes les claus i com t'afecta la reforma de les pensions.

Previsions: El govern espanyol s'ha compromès a traslladar a les parts un nou esborrany amb les novetats pactades en la reunió. El sindicat de la UGT preveu donar el 'sí' a l'acord si això passa.

D'on venim: 

  • La segona pota de la reforma de les pensions arriba amb prop de tres mesos de retard, ja que la idea inicial, promesa amb Brussel·les, era presentar aquestes noves mesures abans del 31 de desembre de 2022.
  • Les negociacions polítiques es van desbloquejar la nit de dijous, després que els socis de coalició de l'executiu, PSOE i Unidas Podemos, assolissin un acord per tirar endavant la reforma.
Categoria: Economies