Economies
La presidenta del BCE, Christine Lagarde
Foto: La presidenta del BCE, Christine Lagarde | BCE
BCE

El BCE manté l'estratègia i apuja el tipus d'interès mig punt, malgrat la crisi bancària

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta del BCE, Christine Lagarde
Foto: La presidenta del BCE, Christine Lagarde | BCE

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous una nova pujada de mig punt del tipus d'interès bàsic, que ara se situarà al 3,5%.

Per què és important? La decisió del BCE arriba en un context marcat per la fallida del banc Silicon Valley, que ha posat en dubte l'agressivitat de la política monetària adoptada durant els últims mesos pels bancs centrals.

Què en sabem? Com ja va anunciar el BCE el febrer passat, els tipus pugen assolint nivells que no es veien des de l'octubre de 2008 per combatre la inflació, que malgrat tendir a la baixa, encara es manté per sobre l'objectiu del 2% a l'eurozona.

  • Més enllà del tipus bàsic, la resta de tipus que controla el BCE també s'apujaran en 0,5 punts. 
  • Pel que fa als tipus per als préstecs immediats, aquest s'incrementa fins al 3,75%, mentre que el tipus que s'aplica a les entitats per dipositar diners al banc central s'eleva fins al 3%. 
  • Els canvis es faran efectius a partir del 22 de març, segons ha informat el BCE en un comunicat.

Context: El BCE manté la seva estratègia malgrat les turbulències que ha generat el col·lapse de Silicon Valley Bank als Estats Units.

  • Un dels motius que ha precipitat la seva caiguda ha estat la política monetària seguida per la Reserva Federal (FED), que en menys d'un any ha elevat els tipus del 0,25% al 4,75%, comprometent la rendibilitat d'alguns dels actius que posseïa el banc.
  • Diversos analistes nord-americans han qüestionat el full de ruta seguit per la FED -bona part d'ells apunten a un relaxament de la política monetària a partir d'ara-, suggerint que això també podria empènyer el BCE a adoptar una nova postura per combatre la inflació i mantenir l'estabilitat financera.

Tot i això, el Banc Central Europeu ha optat per mantenir la seva postura, tot reiterant que les seves decisions continuaran basant-se en les dades que els proporcioni el mercat i seguint un enfocament de "reunió a reunió".

Categoria: Economies
Etiquetes: BCE Crisi