Economies
Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat
Foto: Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona
Inflació

Un de cada tres productes bàsics s'ha encarit aquest març: quins pugen més?

Temps de lectura: 2 minuts
Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat
Foto: Una dona treballant en una parada de fruites i verdures del mercat | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona

Un de cada tres aliments afectat per la rebaixa de l'IVA ha pujat de preu durant el març respecte del desembre. Així ho constata un estudi de l'associació de consumidors Facua, que revisa l'evolució de més de 1.000 preus als supermercats des que el govern espanyol va aprovar la reducció de l'impost.

Per què és important? El govern espanyol va anunciar que suprimiria l'IVA als aliments de primera necessitat. La reducció de l'impost és una de les mesures anunciades pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per fer front a la crisi provocada per la pandèmia i la guerra a Ucraïna.

Què en sabem? Dels 1.012 productes analitzats els dies 1, 2 i 3 de març a vuit cadenes de supermercats –Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona-, fins a 312 han apujat el preu en comparació amb el que tenien el 30 de desembre un cop aplicada la rebaixa de l'IVA. 

  • Bona part de les d'anomalies del març s'han detectat a Hipercor, on s'han encarit 71 del total de 168 preus analitzats (42,2%).
  • Per la seva banda, Mercadona i Alcampo són les dues cadenes on s'ha constatat un menor percentatge d'irregularitats, en un 18,7% i un 18,3% dels casos, respectivament.

Quins productes s'han encarit?

  • El que més s'ha encarit, segons l'anàlisi de Facua, són les fruites i les verdures, seguides dels olis d'oliva i gira-sol, la llet i els làctics, els llegums, la pasta i l'arròs.

A la pràctica:

  • A Mercadona, la bossa de ceba de 2 quilograms ha passat de 2,39 euros, el gener, a 3,99 euros el març, el que suposa un encariment del 66,9%.
  • A Dia, la bossa de patates de 3 quilograms ha encarit el seu preu un 46,5%, passant de 2,88 euros el gener als 4,22 d'aquest mes.
  • A Hipercor, el paquet d'arròs Brillante Sabroz d'un quilogram, ha passat d'1,82 euros a 2,79, un increment del 53,3%.
  • Al Supermercat Alcampo, el producte que més ha pujat el seu preu és el meló. Una peça de tres quilograms ha passat de 4,56 a 6,21 euros, un 35,4% més car.
Categoria: Economies