Economies
Persona fent la compra al mercat
Foto: Persona fent la compra al mercat | Ajuntament de Barcelona
Economia

Repunt de l’IPC: els preus augmenten fins a un 4,1% a l’abril

Actualitzat: Divendres, 28 d'abril de 2023. 09:48
Temps de lectura: 2 minuts
Persona fent la compra al mercat
Foto: Persona fent la compra al mercat | Ajuntament de Barcelona

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a l'Estat ha trencat la dinàmica a la baixa del març i ha repuntat vuit dècimes a l'abril, fins al 4,1%, segons l'indicador avançat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En detall: Es tracta d'una pujada de vuit dècimes de la taxa interanual, ja que al març aquesta variació va ser del 3,3%.

  • En canvi, la inflació subjacent -que no té en compte l'electricitat ni els productes frescos- ha caigut nou dècimes respecte del març, fins al 6,6%, i encadena dos mesos de baixades.
  • L'INE ha destacat el comportament del preu dels aliments, que han pujat menys que fa un any. Pel que fa a la variació mensual de l'IPC, en comparació amb el març els preus s'han enfilat un 0,6%.

D'on venim: La inflació no pujava tant en un sol mes des del maig de 2022. Aquesta pujada s'atribueix a un major creixement dels preus en el mes d'abril amb l'encariment dels carburants i al fet que els preus de l'electricitat van baixar menys aquest mes d'abril en comparació ara fa un any. 

Què diuen? El Ministeri d'Afers Econòmics ha atribuït el repunt de l'IPC d'abril fins al 4,1% a l'"efecte base" que suposa comparar les dades amb les de l'abril del 2022, mes en què es va introduir la bonificació de 20 cèntims als carburants i altres mesures per alleujar les butxaques dels ciutadans davant del repunt dels preus.

  • Economia ha destacat a més que la inflació general d'abril és "la meitat" de la registrada un any abans i ha subratllat que les mesures adoptades pel Govern el mes de desembre passat "seguiran contribuint a esmorteir l'evolució de la inflació".
  • La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha atribuït el descens de la inflació subjacent de l'abril "a l'alentiment del preu dels aliments". "Com preveiem, la inflació general ha repuntat per l'efecte base", ha assenyalat en una valoració remesa als mitjans de comunicació.
Categoria: Economies