Economies
Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt
Foto: Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt | Rondald Wittek / EFE
BCE

El BCE suavitza la seva estratègia i apuja en 0,25 punts el tipus d'interès

Temps de lectura: 2 minuts
Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt
Foto: Vista de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt | Rondald Wittek / EFE

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat una nova pujada dels tipus de 0,25 punts, situant el tipus d'interès bàsic en el 3,75%.

Per què és important? La pujada anunciada aquest dijous pel BCE és la setena consecutiva des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna i fa que els tipus se situïn als nivells més elevats des de l'octubre de 2008. No obstant això, l'increment de 0,25 punts és el menys accentuat des de l'inici del conflicte.

En detall: Si bé es tracta del setè increment consecutiu des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, la decisió suposa suavitzar l'estratègia de política monetària adoptada per l'entitat, que durant els últims mesos havia apostat per augments de mig punt o de tres quarts de punt. 

  • L'entitat recorda que la inflació a l'eurozona continua sent "elevada" -per sobre l'objectiu del 2%-, però també apunta que la taxa ha disminuït progressivament durant els últims mesos i que les anteriors pujades de tipus ja estan fent efecte en les condicions de finançament a la zona euro.
  • A banda de l'increment del tipus bàsic, la resta de tipus que controla el BCE també s'apujaran un quart de punt. En el cas dels tipus per als préstecs immediats, aquest s'elevaran fins al 4%, mentre que el tipus que s'aplica a les entitats per dipositar diners al banc central s'eleva fins al 3,25%. Els canvis es faran efectius a partir del 10 de maig.

D'on venim? La decisió del banc central arriba en un context encara marcat per les tensions financeres viscudes les últimes setmanes en països com els Estats Units o Suïssa i en un moment on la inflació continua molt per sobre de les xifres que persegueix el BCE. De fet, segons les últimes dades provisionals publicades per l'Eurostat, l'increment de preus a l'abril va ser del 7%, una dècima més respecte al març.

Visió global: L'estratègia del banc central és similar a la que ha adoptat la Reserva Federal dels Estats Units (FED), que durant els darrers mesos també ha suavitzat la pujada de tipus. Precisament aquest dimecres la FED va anunciar un increment dels tipus de 0,25 punts, situant-los en una forquilla d'entre el 5% i el 5,25%.

  • Malgrat tractar-se de la desena pujada consecutiva, el banc central nord-americà ha deixat enrere els augments de 0,75 punts que es van produir entre els mesos de juny i novembre per evitar comprometre el creixement econòmic i restringir en excés l'accés a finançament.
Categoria: Economies
Etiquetes: BCE Economia