Economies
Manifestació pel Primer de Maig
Foto: Manifestació pel Primer de Maig | César Ortiz / Europa Press
Salari

Acord històric entre patronal i sindicats per apujar els salaris

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació pel Primer de Maig
Foto: Manifestació pel Primer de Maig | César Ortiz / Europa Press

Els sindicats i la patronal ultimen un acord per augmentar els salaris en el marc de la negociació de l'acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva, l'AENC, on s'emmarquen els convenis.

Què en sabem? Segons la Cadena SER, el pacte implica incrementar-los un 4% el 2023 i un 3% el 2024 i el 2025. Els agents socials han desbloquejat la negociació amb aquest acord per a tres anys d'increments salarials que, segons la SER, inclou una clàusula de revisió anual en funció de l'evolució de preus, que podria suposar un augment addicional de fins a l'1%.

  • La negociació de l'AENC fa més d'un any que s'allarga i el govern espanyol havia instat reiteradament els agents socials, en especial a la patronal, a desbloquejar-ho. 

Previsions: El pacte haurà de ser ratificat pels òrgans de direcció de CCOO, UGT i CEOE. La patronal té una reunió extraordinària de la Junta Directiva dilluns per abordar-ho. 

Què diu? La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha agraït als agents socials "un acord tan important destinat a protegir els salaris de les persones treballadores". "Les organitzacions sindicals i patronals tornen a estar a l'altura del nostre país", ha dit en una piulada a Twitter.

D'on venim? La negociació es va paralitzar l'any passat, després que la patronal es negués a actualitzar els salaris per la inflació. Aquest acord afectaria els prop de 1.300 convenis que es calcula que estan pendents de signar. 

  • Les converses entre sindicats i patronal es van reactivar després que aquest 1 de maig, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, els demanés arribar a un acord aquest mes.
Categoria: Economies
Etiquetes: Sindicats Economia