Economies
El cambrer d'un restaurant de la plaça Reial de Barcelona
Foto: El cambrer d'un restaurant de la plaça Reial de Barcelona | Europa Press
Economia

La gran patronal CEOE ratifica la pujada de sous: l'acord, en detall

Temps de lectura: 2 minuts
El cambrer d'un restaurant de la plaça Reial de Barcelona
Foto: El cambrer d'un restaurant de la plaça Reial de Barcelona | Europa Press

UGT, CEOE i Cepyme han aprovat per unanimitat en els seus respectius òrgans de govern l'acord que han assolit també amb CCOO per augmentar els sous un 10% en tres anys.

El més nou: CEOE i Cepyme han donat el seu vistiplau unànime a l'acord en el seu Comitè Executiu i la seva Junta Directiva, mentre que UGT l'ha ratificat, també per unanimitat, en la seva Comissió Executiva. Tots ells tenien pendent fer-ho aquest dilluns 8 de maig per donar llum verda.

A la pràctica: L'acord recomana als convenis col·lectius pujades salarials del 4% el 2023 i del 3% tant per a 2024 com per a 2025, segons han informat les parts. 

  • L'esborrany del pacte assolit entre els agents socials, de 32 pàgines, contempla a més una clàusula de revisió salarial que, en cas de desviació de la inflació, podria implicar alces addicionals de fins a l'1% per a cada un dels anys de l'acord (2023-2025) a aplicar a l'inici del següent exercici.
  • En el cas de 2024 i 2025, per als quals s'aconsella una alça salarial del 3%, la clàusula de salvaguarda amb aquest 1% addicional s'activarà quan l'IPC interanual de desembre sobrepassi el 3% i s'aplicarà l'any següent, és a dir, l'1 de gener de 2025 i l'1 de gener de 2026, respectivament.

L'objectiu: La idea, precisa el text, és que les directrius contingudes en l'acord puguin adaptar-se a cada sector o empresa, amb situacions "molt desiguals" en creixement, resultats o incidència del salari mínim interprofessional (SMI).

  • Per la UGT, l'acord ha de servir per impulsar la negociació col·lectiva dels 1.400 convenis pendents i arribar a totes aquelles empreses i sectors on hi ha menys força sindical.

Què diuen? 

  • El president de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) i vicepresident de CEOE, Lorenzo Amor, ha qualificat l'acord amb els sindicats com a "responsable i de país".
  • Pepe Álvarez, secretari general d'UGT, ha destacat en un comunicat que aquest acord marc "permetrà un repartiment de la riquesa més equitatiu, en el qual han de participar tots els treballadors."

Context: Aquest serà el V Acord Interconfederal per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC). No és d'obligat compliment, però serveix de guia a ambdues parts quan s'asseguin a negociar un conveni col·lectiu.

  • És un text en el qual sindicats i empresaris recullen recomanacions per als seus negociadors de convenis col·lectius, en el qual solen incloure tant un camí salarial, com altres matèries relacionades amb l'ocupació, per exemple qüestions relatives a la contractació.
Categoria: Economies
Etiqueta: Sindicats