Economies
Claudia Goldin, Premi Nobel d'Economia.
Foto: Claudia Goldin, Premi Nobel d'Economia. | EFE
Premi Nobel

Claudia Goldin, Nobel d'Economia per investigar la discriminació de les dones a la feina

Temps de lectura: 2 minuts
Claudia Goldin, Premi Nobel d'Economia.
Foto: Claudia Goldin, Premi Nobel d'Economia. | EFE

Claudia Goldin és la dona guardonada amb el Premi Nobel d'Economia per les seves investigacions pioneres en l'estudi de la bretxa de gènere al món del treball. La nord-americana de 77 anys és també doctora en Economia i professora a Harvard.

Què en sabem? Va néixer a Nova York el 1946 i actualment és una de les especialistes més influents a l'hora d'estudiar la discriminació de les dones en l'àmbit laboral, amb una perspectiva històrica.

En detall: És la tercera dona en rebre aquest premi valorat en gairebé un milió d'euros.

  • El jurat ha destacat la contribució de Goldin per entendre els canvis en el mercat laboral femení, així com "les principals causes de la bretxa de gènere".

Què en diuen? La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències destaca com la feina d'aquesta investigadora ha posat de manifest la "subrepresentació" històrica de les dones al mercat laboral mundial, i com i per què han anat canviant, amb el temps, els seus ingressos i taxes d'ocupació, segons ha destacat Jakob Svensson, president del Comitè del Premi de Ciències Econòmiques.

  • "Comprendre el paper de la dona al mercat laboral és important per a la societat. Gràcies a la innovadora investigació de Claudia Goldin, ara sabem molt més sobre els factors subjacents i sobre els obstacles que potser calgui abordar en el futur."

Context: El Nobel d'Economia no forma part del llegat d'Alfred Nobel, sinó que es va establir l'any 1968 pel Banc Central de Suècia, coincidint amb el 300 aniversari de l'entitat.

La resta de premis: El jurat dels Premis Nobel va anunciar els guanyadors de les categories de Medicina concedits a l'hongaresa Katalin Karikó i el nord-americà Drew Weissman per fer possibles les vacunes ARN missatger contra la covid.

  • El Nobel de Física va ser per Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L'Huillier pels seus descobriments sobre "què passa dins dels àtoms".
  • El Nobel de Química va ser atorgat a Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus i Alexei I. Ekimov, pares dels punts quàntics que han revolucionat les pantalles.
  • El Premi Nobel de Literatura va ser per al dramaturg, novel·lista i assagista noruec Jon Fosse.
  • Finalment, el Premi Nobel de la Pau va ser atorgat a l'activista Narges Mohammadi, que està empresonada, per la seva lluita pels drets de les dones a l'Iran.

Previsions: Els guardons seran entregats en una cerimònia el pròxim mes de desembre.

Categoria: Economies
Etiquetes: Cultura Economia