Eleccions generals 2023
El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, durant una roda de premsa a la seu d'ERC
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, durant una roda de premsa a la seu d'ERC | ACN
Eleccions generals

ERC i Bildu es presenten junts al Senat el 23-J

Actualitzat: Dijous, 8 de juny de 2023. 13:18
Temps de lectura: 2 minuts
El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, durant una roda de premsa a la seu d'ERC
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, durant una roda de premsa a la seu d'ERC | ACN

Esquerra Republicana concorrerà amb EH Bildu al Senat a les pròximes eleccions espanyoles del pròxim 23 de juliol

Què en sabem? Les dues formacions concorreran sota el nom "Esquerres per la Independència". 

  • ERC i EH Bildu han fet públic aquest dijous l'acord que han tancat en els últims dies.
  • L'objectiu, segons els dos partits, és "amplificar el treball conjunt i unir forces per a la defensa de Catalunya i Euskal Herria", i suposa enfortir les relacions entre ERC i Bildu, que ja col·laboraven estratègicament al Congrés i compartien grup parlamentari al Senat fins a la dissolució de les Corts Generals.

En profunditat: La decisió d'ERC tanca definitivament la porta a qualsevol possible acord amb Junts per a concórrer en coalició al Senat, com s'havia especulat en alguns sectors de l'independentisme català.

Què diuen? En el comunicat, les dues formacions diuen que "ratifiquem i reforcem així els llaços no només entre els nostres partits, sinó entre les nostres nacions. Els bons resultats del treball comú fet fins ara entre les nostres dues organitzacions ens porta a oferir ara a bascos i catalans un projecte més sòlid i una aliança més forta per continuar i ampliar el treball iniciat en la millora de les vides de la ciutadania i l’avenç cap al futur en llibertat que volem per als nostres països". 

  • ERC i Bildu asseguren també que amb aquesta coalició "es presenten davant del poble basc i català amb el compromís de fer tot el que estigui a les seves mans per respondre al que vulguin, necessitin i exigeixin els seus pobles".
  • "Aquest l'anhel social i la voluntat majoritària d’assolir una república justa per a la majoria social i treballadora, demanada i demostrada per les dues societats al llarg de la seva història, és també l’eix vertebrador dels projectes polítics sobiranistes i d’esquerres que aposten per respondre i donar sortida a aquesta demanda compartida", afirmen al comunicat.

En detall: El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha justificat l'acord amb EH Bildu dient que amb la formació "tenim una llarga història de col·laboració i fem una valoració immillorable, per això volem estendre-ho fent una coalició formal per a defensar Catalunya i el País Basc conjuntament, perquè si ho fem plegats ho fem millor". 

  • Tot i el pacte amb el partit basc, Junqueras assegura que "la nostra voluntat d'entendre'ns amb les forces independentistes es manté absolutament vigent. Volem prioritzar els acords independentistes en l'àmbit municipal i supramunicipal, i estem a favor de fer un acord programàtic de les forces independentistes de cara al 23-J; mantenim aquesta oferta".