Eleccions generals 2023
Ione Belarra, secretaria general de Podemos
Foto: Ione Belarra, secretaria general de Podemos | Europa Press
Eleccions generals

Podemos obre una consulta a la militància sobre l'acord amb Sumar

Actualitzat: Dijous, 8 de juny de 2023. 15:44
Temps de lectura: 2 minuts
Ione Belarra, secretaria general de Podemos
Foto: Ione Belarra, secretaria general de Podemos | Europa Press

Podemos ha anunciat que obra una consulta a la seva militància sobre l'acord amb Sumar, el projecte de Yolanda Díaz. 

Per què és important? El president d'Espanya, Pedro Sánchez, va anunciar l'avanç de les eleccions generals al pròxim 23 de juliol després dels mals resultats del PSOE als comicis municipals i autonòmics. 

En detall: Sumar, el projecte de la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz, i Podemos, es troben en fase de negociacions per trobar un acord i presentar-se conjuntament en les pròximes eleccions del 23-J. 

Situació actual: Podemos ha anunciat que obre una consulta a tota la seva militància per preguntar sobre l'acord amb Sumar. 

  • Els militants de la formació morada tenen fins demà, divendres 9 de juny, a les 10:00 del matí per votar en línia. 
  • Podemos pregunta a la militància si "accepta que el Consell de Coordinació de Podem, seguint el criteri d'unitat que va marcar el Consell Ciutadà Estatal, negociï amb Sumar i, en el seu cas, acordi una aliança electoral entre Podem i Sumar". 

Important: Les dues formacions tenen fins aquest mateix divendres per arribar a un acord, ja que s'hauran exhaurit els 10 dies de marge que deixa la llei per comunicar la formació de la coalició des de la convocatòria de les eleccions. 

  • Així ho estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), que en l'article 44 diu que els partits i federacions que facin un pacte de coalició per anar junts a unes eleccions, ho han de comunicar a la Junta Electoral "en els deu dies següents a la convocatòria".

Context: L'objectiu de la vicepresidenta Díaz és crear un partit amb totes les formacions que es trobin més a l'esquerra del PSOE i així aglutinar el vot i poder treure més representació en els comicis

Què diu? La secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha compartit un vídeo a les xarxes socials on assegura que el partit "farà tot el possible per revalidar el govern de coalició (amb el PSOE)". 

  • La ministra de Drets Socials i Agenda 2030 assegura que per aconseguir revalidar la coalició "treballarem fins al final per la unitat" i és per això que demana el vot a tots els militants del seu partit. 
  • En un missatge a Twitter, Belarra ha admès que les negociacions "no estan essent fàcils" quan només queden 36 hores per a l'hora límit de registre de les coalicions que podran concórrer a les eleccions del 23-J.