Eleccions municipals 2023
Urna
Foto: Urna
Eleccions municipals

Com saber si figuro al cens electoral de les eleccions municipals 2023?

Actualitzat: Dimarts, 9 de maig de 2023. 12:40
Temps de lectura: 2 minuts
Urna
Foto: Urna

El pròxim 28 de maig se celebren eleccions municipals arreu d'Espanya. Estan cridades totes aquelles persones de més de 18 anys que formin part del cens electoral. Com ho pots saber? T'ho expliquem. 

Cens electoral eleccions municipals 2023

Per què és important? El cens electoral conté la inscripció de les persones que reuneixen tots els requisits per ser electores i tenen dret de sufragi. El cens varia depèn del procés electoral: eleccions generals i al Parlament, eleccions europees i eleccions municipals. 

En profunditat: El cens està format per CER, CERA i CERE. Cada cens té unes característiques pròpies que permeten que les persones que en formin part puguin votar o no en els diferents comicis. 

  • CER: Cens d'electors i electores residents a Espanya. Poden votar en tots els processos electorals. 
  • CERA: Cens d'electors i electores residents absents, és a dir, que viuen a l'estranger. Poden votar a les eleccions al Parlament de Catalunya, a les eleccions generals i a les eleccions al Parlament Europeu. No ho poden fer als comicis municipals. 
  • CERE: Cens d'estrangers/es residents a Espanya. Poden votar a les eleccions municipals. Si són ciutadans europeus també ho poden fer a les eleccions al Parlament Europeu. No poden votar a les eleccions generals. 

Com puc saber si figuro al cens de les eleccions municipals 2023?

En detall: El cens que s'utilitza en cada procés electoral es tanca el primer dia del segon mes anterior a la convocatòria de les eleccions. Per saber si es forma part de les llistes electorals vigents es pot fer de les següents maneres:

  • A través de la pàgina web de l’INE. Es pot fer la consulta mitjançant el sistema Cl@ve o utilitzant un certificat electrònic.
  • De manera presencial, a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent, que disposa del cens actualitzat per a la seva consulta permanent.

Com comprovar que formo part del cens electoral?

A la pràctica: Una vegada convocades les eleccions es pot comprovar si es forma part del cens electoral per aquella convocatòria a:

  • Ajuntaments i consolats que exposen les llistes electorals vigents dels seus respectius municipis durant 8 dies, a partir del sisè dia posterior a la convocatòria electoral.
  • Per telèfon, trucant al 901 101 900.

A més, l’Oficina del Cens Electoral envia a cada elector i electora una targeta censal que conté les dades actualitzades de la inscripció en el cens electoral i de la secció i la mesa en què correspon votar.

  • Aquesta targeta té un caràcter informatiu i no serveix per identificar-se a l’hora de votar.